HomeODBRANE KVOČKE I KOSA TRAŽE OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE
Nakon što je optužba, juče, za petoricu optuženih zatražila kazne u rasponu od 25 godina do doživotnog zatvora, reč su dobili branioci Miroslava Kvočke, Mlađe Radića, Milojice Kosa, Zorana Žigića i Dragoljuba Prcaća. Branioci Kvočke i Kosa zatražili danas oslobađajuće presude za svoje branjenike

Tvrdeći da tužilaštvo Haškog tribunala nije izvan svake razumne sumnje dokazalo odgovornost njihovih klijenata, branioci Miroslava Kvočke i Milojice Kosa zatražili su danas oslobađajuće presude za ovu dvojicu optuženih za zločine koji su u leto 1992. počinjeni u logoru Omarska, kod Prijedora. Juče, u svojoj završnoj reči, tužilaštvo je za Miroslava Kvočku zatražilo kaznu od 35, a za Milojicu Kosa od 25 godina zatvora.

Sumirajući dokaze koji su izvedeni tokom 16-mesečnog suđenja petorici optuženih, branioci Kvočke i Kosa su u svojim završnim rečima isticali da tužilaštvo nije dokazalo da su njihovi klijenti bili na komandnim pozicijama u logoru Omarska. Dok optužba tvrdi da je Kvočka bio zamenik komandanta logora, a Kos komandir jedne od stražarskih smena, te da su zbog toga odgovorni za zločine potčinjenih koje nisu sprečili ili kaznili, odbrana insistira da su obojica bili samo "obični policajci", angažovani na obezbeđenju "istražnog centra", i da nikome nisu mogli da naređuju niti da bilo koga kazne.

Ne osporavajući da su u Omarskoj izvršeni zločini koji su opisani u optužnici i o kojima su tokom suđenja svedočili brojni bivši zatočenici prijedorskih logora, branioci su ukazivali da su Kvočka i Kos u leto 1992. našli u Omarskoj mimo svoje volje, zato što im je tako naređeno ili su mobilisani, te da nisu imali izbora. "Da li su odgovorni zbog nemanja izbora" - upitao je sudije Kvočkin branilac, banjalučki advokat Krstan Simić.

Simić se, u svojoj završnoj reči, složio sa ocenom tužioca Suzan Somers da su zločini u Omarskoj bili plod "slepog i neracionalnog nacionalizma", ali je ukazao da je 1992. došlo do "eskalacije nacionalizma" na svim stranama. Pozvao je da se nekoliko meseci gledaju vesti beogradske, zagrebačke i sarajevske televizije iz tog vremena, da bi se, kako je rekao, videlo da "to nisu bile emisije vesti, već centri mržnje, mržnje koja su projektovali SDS, SDA i HDZ u Bosni i Hercegovini."

Branioci Kvočke i Kosa osporavali su kredibilitet nekih svedoka optužbe, bivših zatočenika Omarske, tvrdeći da zbog "ogorčenja, mržnje i želje za osvetom" nisu pred sudom govorili istinu. Banjalučki advokat Krstan Simić je, posebno, upozorio na "profesionalne svedoke" - bivše zatočenike koji su svedočili na više haških suđenja za prijedorske logore - tvrdeći da su se neki od njih "poigrali sa sudom" i "drsko iznosili neistine", te je pozvao Tribunal da, radi zaštite svog autoriteta, povede postupak protiv takvih svedoka. Pošto ljudi koji su pomenuti pred sudom imaju pravo za znaju ko ih je, i u kakvom kontekstu, pomenuo, da bi se mogli odbraniti od optužbi ili kleveta, navešćemo imena svedoka za koje je advokat Krstan Simić danas javno tvrdio da su "drsko lagali" pre Tribunalom. To su Vasif Gutić, Edin Mrkalj i Nihad Haskić.

Za sutra su predviđene završne reči odbrane Mlađe Radića i Zorana Žigića, optuženih za koje je tužilaštvo zatražilo doživotni zatvor - najtežu kaznu koju može da izrekne Haški tribunal.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 64

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU: Tužilac traži stroge kazne za petoricu optuženih
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČANSKOM KP DOMU: Završne reči optužbe i odbrane
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Bivši zatočenici brane optuženog Damira Došena
SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Mirjana Marković u poseti svom pritvorenom suprugu