HomeZAVRŠENO SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU OMARSKA
Odbrana Dragoljuba Prcaća u svojoj završnoj reči optužila tužioce za "izmišljotine", "poluistine" i "neistine". Presuda na jesen

Završnim argumentima odbrane Dragoljuba Prcaća, u Hagu je danas zaključeno suđenje petorici optuženih za zločine u Omarskoj i drugim prijedorskim logorima. Suđenje je, s prekidima, trajalo 16 meseci i tokom njega je saslušano 140 svedoka optužbe i odbrane.

Završnica suđenja pripala je odbrani Dragoljuba Prcaća, za kojeg je optužba - tereteći ga da je bio zamenik komandanta Omarske - tražila kaznu od 35 godina zatvora. Prcaćev branilac, beogradski advokat Jovan Simić, optužio je danas tim tužilaštva da je "netačno i zlonamerno" interpretirao izjave pojedinih svedoka, kao i iskaz koji je sam optuženi dao haškim istražiteljima, izražavajući uverenje da Sudsko veće neće doneti odluku koja bi se zasnivala na "izmišljotinama, poluistinama ili neistinama tužilaštva."

Prema Simiću, optužba je sve to radila kako bi potvrdila svoju tezu da je Dragoljub Prcać bio zamenik komandanta Omarske, te je po načelu "komandne odgovornosti" krivično odgovoran za neljudske uslove u logoru, kao i zato što nije sprečio ili kaznio zločine koje su počinili stražari ili logorski posetioci. Odbrana, međutim, tvrdi da Prcać nije bio ni na kakvoj komandnoj poziciji u logoru, već se uglavnom bavio administrativnim poslovima i dežurstvima, te stoga ne može biti odgovoran po načelu "komandne odgovornosti". Ne negirajući zločine koji su u leto 1992. počinjeni u Omarskoj, Prcaćev branilac je osporavao da je optuženi bio prisutan ubistvima, mučenjima ili teškim prebijanjima zatočenika, tvrdeći kako se njegov branjenik trudio da "što manje gleda i vidi", kao i da "pomogne u okviru svojih mogućnosti."

Na kraju svoje završne reči branilac je ukazao na Prcaćeve godine (64) i upitao kakva je razlika između kazne od 35 godina zatvora koje tužilac traži za njega i doživotnog zatvora koji se traži za optužene Mlađu Radića i Zorana Žigića. Ispričao je, tim povodom, anegdotu o jednom sudiji iz bivše Jugoslavije koji je sedamdesetogodišnjeg starca zbog verbalnog delikta osudio na 20 godina zatvora. A kada je starac primetio da on tu kaznu, s obzirom na godine, neće moći da izdrži, sudija mu je odgovorio: "A ti izdrži koliko možeš". Zaključujući svoje izlaganje, advokat Jovan Simić je rekao sudijama da će - ukoliko usvoje predlog tužilaštva - Prcaću, praktično, odgovoriti na isti način: da izdrži koliko može.

Konačnu reč o tome ko je - optužba ili odbrana - tačnije interpretirao iskaze svedoka i procenio dokaze prezentirane tokom 16-mesečnog suđenja, izreći će sudije Almiro Rodrigez/Rodrigues, Fuad Rijad/Fouad Riad i Patriša Vold/Patricia Wald. Njihova će odluka biti saopštena na jesen, svakako pre 16. novembra 2001. kada im ističe sudijski mandat u Tribunalu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 64

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU: Tužilac traži stroge kazne za petoricu optuženih
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČANSKOM KP DOMU: Završne reči optužbe i odbrane
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Bivši zatočenici brane optuženog Damira Došena
SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Mirjana Marković u poseti svom pritvorenom suprugu