HomeOSLOBOĐEN MILOJICA KOS
Bivši šef jedne od stražarskih smena u logoru Omarska, osuđen na 6 godina zatvora, oslobođen danas iz Pritvorske jedinice Haškog tribunala pošto je u njoj već izdržao dve trećine kazne

Odlukom predsednika Haškog tribunala, sudije Kloda Žorde/Claude Jorda, iz Pritvorske jedinice UN je danas oslobođen Milojica Kos. On je novembra prošle godine osuđen na 6 godina zatvora zbog zločina koje je, kao zapovednik jedne od stražarskih smena, u leto 1992. počinio u logoru Omarska kraj Prijedora.

Kos se prvo žalio na tu presudu, ali je u maju ove godine povukao žalbu i podneo zahtev za oslobađanje, s obzirom da je u pritvoru tribunala već proveo dve trećine izrečene kazne. Pri razmatranju tog zahteva sudija Žorda je, kako se navodi u danas objavljenoj odluci, uzeo u obzir uzorno vladanje Milojice Kosa tokom proteklih 50 meseci pritvora, njegovu saradnju sa istražiteljima o čemu je tužilaštvo podnelo poverljiv izveštaj, kao i njegovu izraženu spremnost da se reintegriše u društvo.

Milojica Kos je četvrti optuženi za ratne zločine koji je odslužio kaznu koju mu je izrekao Haški tribunal. Pre njega su oslobođeni Dražen Erdemović (osuđen na 5 godina zbog učešća u pogubljenju više od 1.000 bošnjačkih muškaraca nakon pada Srebrenice), Zlatko Aleksovski (osuđen na 7 godina zbog zločina u zatvoru Kaonik) i Dragan Kolundžija, bivši šef stražarske smene u logoru Keraterm, koji je zbog priznanja, pokajanja i žaljenja osuđen na 3 godine zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 113

MASAKR ILI BOMBARDOVANJE: Ko je pobio zatvorenike Dubrave
ZLOČIN U SELU BILJANI: Kako je Husein Čajić preživio strijeljanje
TRIBUNAL - TURISTIČKA ATRAKCIJA: "Karta više" za suđenje Slobodanu Miloševiću
"RAZMJENA" NA KORIĆANSKIM STIJENAMA: Živi za žive, a mrtvi... zna se
SVEDOCI KOJI NE PRAŠTAJU: Žrtve ne prihvataju žaljenja i objašnjenja optuženog