Home"MILIONER" ŽIGIĆ OSTAO BEZ BRANITELJA
Pošto je Žalbeno vijeće potvrdilo odluku Sekretarijata da se Zoranu Žigiću uskrati dalje plaćanje branitelja zato što je utvrdjeno da je s njima dijelio honorare, beogradski advokat Slobodan Stojanović odustao od daljeg besplatnog zastupanja optuženog

Zoran Žigić u sudnici TribunalaZoran Žigić u sudnici Tribunala

Tužitelji su objelodanili novih 135.000 stranica dokumenata vezanih za slučaj Omarska i Keraterm, koji je u žalbenom postupku. Obrana četvorice optuženih za zločine u tim logorima treba pregledati nove dokumente da bi utvrdila ima li u njima materijala koji bi mogao ići u prilog žalbama Miroslava Kvočke, Drage Prcača, Mladje Radića i Zorana Žigića - koji su prvostupanjskom presudom osudjeni na kazne od 5 do 25 godina zatvora.

Medjutim, objelodanjivanje nove dokumentacije izvor je problema za optuženog Žigića - koji je kao civilno lice posjećivao logore da bi ubijao i mučio zatočenike i koji je dobio najdužu kaznu od 25 godina zatvora. Na konferenciji o stanju u postupku Žigić se požalio sudu da "nije spreman svoju sudbinu staviti u vlastite ruke" i da, "kao običan vozač kamiona, nije u stanju sam pregledati objelodanjene dokumente". Njegov odvjetnik Slobodan Stojanović odustao je od obrane jer mu u posljednjih osam mjeseci nitko nije plaćao za njegov rad.

Sekretarijat Tribunala je u julu prošle godine prekinuo plačanje Žigićeve obrane jer je optuženi sa svojim timom od deset advokata i istražitelja podijelio veliki dio od milion i pol dolara koje je Tribunal dotad platio za njegovu obranu. Istragom je utvrdjeno da je od tog novca Žigić stekao imovinu vrijednu oko 200.000 eura od kojih je njegova obitelj kupila dva apartmana i trgovinsku firmu. 178.280 eura Žigić je dobio od svojih branilaca, a 16.214 eura stiglo mu je od vlade Republike Srpske i dobrovoljnih priloga pravoslavne crkve i srpske dijaspore u Holandiji, dok mu je oko 5.800 eura uplatila supruga (s kojom se vjenčao u haškom pritvoru).

Premda je i Žalbeno vijeće potvrdilo zaključak da optuženi sada ima dovoljno sredstava da sam plati advokata, Žigić tvrdi da je vrijednost njegove imovine mnogo manja te je ne namjerava prodati i ostaviti svoju obitelj "bez krova nad glavom".

"Sekretarijat je od mene napravio milionera, a vi ste to potvrdili. Ostao sam potpuno sam. Predstavnici Sekretarijata ne pričaju sa mnom. Uprava zatvora me ignorira. Nemam kome da se obratim", potužio se Žigić žalbenom sucu Davidu Huntu/Dejvidu Hantu.

Kad je advokat Toma Fila, koji zastupa Miroslava Kvočku, zatražio da se slučaj Žigić odvoji da ne bi usporavao žalbene postupke ostale trojice optuženika, sudac Hunt je rekao da to neće biti potrebno jer će "vijeće pronaći način da Žigiću pomogne pregledati materijal". (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 135

KOSOVSKA ISTRAGA: Prvi pripadnici OVK pred Haškim tribunalom
MALA, MOBILNA, UBITAČNA I DISKRETNA: Kapetan Dragan raportira Slobodanu Miloševiću o "Crvenim beretkama"
NOVOZELANDSKA VERZIJA: Ko je na koga pucao u Sarajevu?
OSAM MESECI "ZA DŽABE": Zoran Žigić ponovo ostao bez branioca