HomeVOLJNI UČESNICI "PAKLENE ORGIJE PROGONA"
Petorica optuženih za zločine u logoru Omarska proglašeni krivim za svesno i voljno učešće u kampanji progona, kao i za ubistava i mučenja zatočenika, i osuđeni na kazne zatvora u rasponu od 5 do 25 godina zatvora

Logori Omarska, Keraterm i Trnopolje nisu stvoreni slučajno, već s namerom nametanja sistema diskriminacije i predstavljali su jedan od "zupčanika u mehanizmu progona nesrpkog stanovništva opštine Prijedor" - konstatuje se u presudi koja je danas saopštena u Haškom tribunalu. Petorica optuženih - Miroslav Kvočka, Mlađo Radić, Milojica Kos, Zoran Žigić i Dragoljub Prcać - su u leto 1992, zaključile su sudije, svesno učestvovali u sistemu progona i doprinosili, svaki na svoj način, da se "taj zupčanik okreće." Zbog toga ih je Veće proglasilo krivim za zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja i izreklo im kazne u rasponu od 5 do 25 godina zatvora.

Najveća kazna, od 25 godina zatvora, izrečena je Zoranu Žigiću, koji je često i, kako je u obrazloženju presude naglasio sudija Almiro Rodrigez/Rodrigues, "rado navraćao" u sva tri prijedorska logora i "uživao" u premlaćivanju, zlostavljanju i ponižavanju zatočenika. Na pet godina manju kaznu osuđen je Mlađo Radić, zvani "Krkan", koji je bio vođa najsurovije stražarske smene u Omarskoj. Pored toga što nije ništa učinio da bi stražare koji su mu bili podređeni sprečio u vršenju zločina, Radić je proglašen krivim i za silovanja i seksualno nasilje nad više zatočenica Omarske, čime je po oceni sudija počinio ratni zločin mučenja.

Ostala trojica optuženih proglašeni su krivim za učešće u progonu na političkim, rasnim i verskim osnovama, kao i za ubistva i za ubistva i mučenja koja su se dogodila u logoru, mada ih oni nisu lično počinili. Njihova se krivica, kako se navodi, zasniva na njihovoj komandnoj poziciji u logoru - kao zamenika komandanta ili šefa stražarske smene - kao i na njihovom svesnom učešću u onome što je sudija Rodrigez u obrazloženju presude definisao kao "paklenu orgiju progona." Ocenjujući da oni nisu učestvovali u kreiranju politike progona i stvaranju logora, kao i da postoje ljudi čija je odgovornost za zločine u Prijedoru mnogo veća od njihove, Sudsko veće je ovoj trojici optuženih izreklo mnogo blaže kazne od onih koje je tražila optužba. Miroslav Kvočka, bivši zamenik komandanta Omarske, osuđen je na 7 godina zatvora; jedan od šefova stražarskih smena Milojica Kos na 6 godina; dok je Dragoljubu Prcaću, čija formalna pozicija u logoru nije utvrđena, izrečena kazna od 5 godina zatvora.

Nakon izricanja presude branioci petorice optuženih su užurbano napustili tribunal bez komentarisanja kazni koje su izrečene njihovim klijentima. Tužilac Suzan Somers, koja je za optužene tražila mnogo teže kazne – u rasponu od 25 godina do doživotnog zatvora - je presudu ocenila kao pravno veoma značajnu jer ustanovljuje da su prijedorski logori bili deo smišljene politike diskriminacije i progona, i jer su svi optuženi - nezavisno od njihovog formalnog položaja u logoru - proglašeni krivim za učešće u progonu na političkim, rasnim i verskim osnovama. Somers je, takođe, ukazala da su Žigiću i Radiću izrečene visoke kazne (za obojicu je, nače, tražila doživotnih zatvor), ali se - dok ne pročita kompletnu presudu na oko 240 stranica - uzdržala od komentarisanja kazni izrečenih ostaloj trojici osuđenih.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 77

SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Presuda petorici optuženih
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Predsjednik SDA pod unakrsnom paljbom branitelja optuženih
SLUČAJ DRAGOMIR MILOŠEVIĆ: Nova optužnica za granatiranje i terorisanje Sarajeva
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Strogi sudački ukor Krešimiru Krsniku branitelju Tute Naletilića