HomeSTRAHOVI I PONIŽENJA OMARSKE
Svedočenje zaštićenog svedoka "A.I." na procesu petorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima

Zatočenici Omarske veoma su brzo naučili osnovna logorska pravila preživljavanja: ne upadati u oči, sedeti što dalje od vrata i što bliže zidu te, najvažnije od svega, što ređe izlaziti na ručak ili u WC... po cenu izgladnjivanja ili življenja u sopstvenom izmetu i smradu."Rađe bi se, da prostite, upišali... nego da izlazimo i izlažemo se batinama" - rekao je pred sudom zaštićeni svedok "A.I.".

Pravila preživljavanja su, takođe, nalagala da se ne gleda u stražare koji su prozivali pojedine zatočenike i izvodili ih na ispitivanja i prebijanja, jer je one čiji bi se pogledi ukrstili sa stražarevim mogla zadesiti ista sudbina. Još je opasnije bilo gledati stražare, ili "posetioce" logora, dok su tukli: zatočenicima je, u takvim prilikama, naređeno da legnu s licem ka zemlji, a oni koji bi se usudili da gledaju, tj. vire, izlagali su se riziku da i sami budu prebijeni. "Od straha nisam smeo da gledam" - odgovorio je, više puta, svedok "A.I." na pitanja da opiše učesnike u nekim od incidenata koji su se dešavali u njegovoj blizini. Konačno, da bi se zatočeništvo preživelo - nije se smelo nikome žaliti. Na pitanje tužioca zašto se nije požalio na zlostavljanja kojima je bio izložen, najviše od strane izvesnog Draženka Predojevića, svedok "A.I." je odgovorio: "Od straha se nisam smeo požaliti nikome, jer sam mislio da će biti još gore".

Uprkos stalnom strahu, "A.I" je tokom zatočeništva u Omarskoj video više incidenata u kojima su učestvovali neki od petorice optuženih. Pred sudom je svedočio da je optuženog Milojicu Kosa, zvanog "Krle", video kako ubija jednog zatočenika koji je "otišao živčano" i počeo da hoda iako mu je bilo naređeno da sedi. Svedočio je, takođe, o tome kako je optuženi Zoran Žigić prozivao trojicu zatočenika koji su potom odvedeni u zloglasnu Belu kuću gde su žestoko pretučeni... Toj prozivci je, tvrdi svedok, prisustvovao i prvooptuženi Miroslav Kvočka, zamenik komandanta logora, koji se – pošto su zatočenici odvedeni - "okrenuo i otišao na drugu stranu", ali ne toliko daleko da ne bi mogao da čuje krike i jauke koji su u naredna tri sata dopirali iz Bele kuće. U nekoliko je navrata, takođe, video i leševe ubijenih zatočenika, kao i narandžasti kamion kojim su oni odvoženi iz logora.

Šezdeset i šest dana Omarske - tokom kojih je ostao bez dvadesetak kilograma telesne težine i bez zuba koje mu je izbio već pomenuti Predojević - svedok "A.I" preživeo je brinući se da bi mu moglo biti još gore. U tom strahu, naučio je i pesmu "Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala...", čije je pevanje, kako je svedočio, bio uslov da stražari daju vodu zatočenicima u hangaru. Toliko je često morao da je peva da mu je "ušla u uši" tako da i sada uhvati sebe kako je, nesvesno, pevuši. Pred sudom, ipak, nije morao da peva, ali je na traženje tužioca odrecitovao sudijama prvu strofu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 11

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Strahovi i poniženja zatočenika
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Svjedoci odbrane o zločinima nad Hrvatima u srednjoj Bosni
HAŠKI TRIBUNAL: Reakcije na slučaj Ojdanić
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Novi dokazi o silovanjima