HomeNASTAVLJENO SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM
Uvodna riječ tužitelja na suđenju Dragoljubu Prcaču. Istodobno teče suđenje za Foču te suđenje Kordiću i Čerkezu

Logor Omarska je simbol etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora, rekao je danas haški tužitelj Michael Keagan/Majkl Kigan u uvodnoj riječi u kojoj je ukratko predstavio slučaj protiv Dragoljuba Prcača, bivšeg zamjenika komandanta Omarske.

U Tribunalu je danas, nakon skoro dva mjeseca prekida, nastavljeno suđenje za zločine u prijedorskim logorima. Taj je proces otvoren početkom ožujka/marta, ali je nakon sedam dana bio prekinut zbog hapšenja Prcača. Prcač je također optužen za zločine u Omarskoj te se suđenje odgodilo kako bi se pripremilo njegovo pridruživanje ostaloj četvorici optuženih.Za zločine u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju sada se zajednički sudi Prcaču, Miroslavu Kvočki, Mlađi Radiću, Milojici Kosu i Zoranu Žigiću. Svi oni su, osim Zorana Žigića, bili na funkcijama zapovjednika u Omarskoj, navodi tužitelj. Žigić je optužen da je po vlastitom nahođenju ulazio u logore Omarska i Keraterm da bi zlostavljao zatočene.

U današnjoj uvodnoj riječi vezanoj za optužbe protiv Prcača, tužitelj je rekao da ga smatra odgovornima za etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata iz prijedorskog područja: "Prcač je s ostalima radio na zajedničkom zločinačkom cilju - da kampanjom terora i progona preseli ne -Srbe."

Prcač i ostali bivši zapovjednici u Omarskoj "nisu mogli biti dio osoblja Omarske, a da ne budu svjesni zločinačke prirode tog logora" - rekao je tužitelj Michael Keagan. Oni nisu mogli biti na nadređenim položajima, a ne znati da su zatvorenici bili premlaćivani, ubijani, silovani i izgladnjivani, zaključio je tužitelj. Keagan je podsjetio da će tužiteljstvo u ovom predmetu dokazivati da je Prcač sudjelovao u zločinima koji su izvedeni prema smišljenom i dobro organiziranom planu vlasti Bosanskih Srba.

Drugi postupak koji danas teče pred Tribunalom je suđenje za silovanja Bošnjakinja u Foči na kojemu se nastavljaju svjedočenja žrtava. Tužitelj u tom predmetu je ušao u šesti tjedan prezentacije svojih dokaza tokom koje je dosad svjedočilo sedam žena koje su bile žrtve silovanja. Za sudjelovanje i pomaganje u seksualnom zlostavljanju žena optuženi su Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković.

Istodobno se odvija suđenje Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu. Dokazni postupak obrane je započeo 10. travnja/aprila. Kordićeva obrana danas je izvela svog trećeg svjedoka - bivšeg oficira za vezu u HVO i načelnika za obavještajne poslove u zeničkoj brigadi HVO u Srednjoj Bosni majora Darka Gelića. I prva dva svjedoka Kordićeve obrane bili su bivši zapovjednici u HVO, generali Filip Filipović i Franjo Nakić. Obrana je od svih ovih svjedoka dobila potvrdu da Kordić nije bio dio zapovjednog lanca HVO. Obrana naime dokazuje da je Kordić imao samo političke, odnosno civilne funkcije, te da stoga nije odgovoran za zločine koje je nad bošnjačkim civilima počinila vojska HVO.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 9

FOČA: Glas žrtava silovanja
OMARSKA: Prva svjedočenja bivših zatočenika
KORDIĆ: Da li o ratu odlučuju političari ili vojnici?
PRESS KONFERENCIJA: Predsjednik Tribunala Jorda će posjetiti Hrvatsku