HomePRCAĆ SE IZJASNIO NEVINIM
U osam točaka amendirane optužnice tužitelj ga tereti za sudjelovanje u progonu i ubojstvima u području Prijedora i posebno u logoru Omarska

Dragoljub Prcać, koji je uhapšen u akciji SFOR prošle nedjelje, danas se izjasnio nevinim po svih osam točaka haške optužnice.

Prcać (62), iz Omarske, do rata je radio kao kriminalistički tehničar u Službi javne bezbjednosti u Prijedoru, a u lipnju/junu 1992. je zamijenio Miroslava Kvočku na dužnosti zamjenika zapovjednika logora Omarska, navodi se u optužnici.

Tužitelj ga tereti da je sudjelovao u politici progona ne-Srba na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama. Optužen je da je sudjelovao u premlaćivanjima, seksualnim zlostavljanjima i drugim zločinima nad ne-Srbima u Prijedoru, i posebno logoru Omarska. Prcaća se također tereti za sudjelovanje u ubojstvima i svakodnevnim premlaćivanjima zatočenika u logoru.

Nakon hapšenja objavljena je amendirana optužnica protiv Prcaća. Zločini za koje je optužen kvalificiraju se kao zločini protiv čovječnosti te kao kršenje ratnog prava i običaja. Budući da nije spriječio niti kaznio zločine, navodi tužitelj, kriv je po načelu zapovjedne odgovornosti. No, u amendiranoj optužnici ga se tereti i po načelu individualne odgovornosti, zbog poticanja i pomaganja u zločinu.

Tužitelj je, nakon hapšenja Prcaća, predložio da ga se uključi u prošlog tjedna započeto suđenje za zločine u prijedorskim logorima. Glavna rasprava na suđenju Miroslavu Kvočki, Mlađi Radiću, Milojici Kosu i Zoranu Žigiću iz tog je razloga ovog tjedna bila obustavljena. Kad Prcać, kojega je danas zastupao privremeni branitelj, bude imao stalnog advokata, moći će biti donesena i konačna odluka o njegovu pripajanju predmetu "Kvočka i drugi".

Dragoljub Prcać optužen je još u februaru 1995. u optužnici "Mejakić i drugi" za zločine u prijedorskom logoru Omarska. Tu je optužnicu u lipnju/junu 1998. tužiteljstvo "pročistilo", skidajući sa nje čak 11 imena optuženih za koje je bilo ocijenjeno da su isuviše "sitne ribe" da bi se Tribunal njima bavio. Kao jedan od zamjenika komandanta logora, prvooptuženog Željka Mejakića, Dragoljub Prcać je, međutim, ostao na izmijenjenoj optužnici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 3

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Početak suđenja generalu Radislavu Krstiću
ŽALBENO VIJEĆE TRIBUNALA:
Najavljeno izricanje nove presude Zlatku Aleksovskom