Home"KAO ČOVJEK I POLICAJAC UČINIO SAM SVE, I VIŠE OD TOGA"
Svjedočenje Miroslava Kvočke, jednog od optuženih za zločine u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm

Miroslav Kvočka u sudnici TribunalaMiroslav Kvočka u sudnici Tribunala

Završavajući danas svoje višednevno svjedočenje u tek otpočetom procesu protiv njega i još trojice sa optužnice "Kvočka i ostali", za zločine počinjene u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm, Miroslav Kvočka je, kako i prethodnih dana svjedočenja, nastojao uvjeriti sudije u svoju nevinost i neznatnost uloge koju je, kako policajac u logoru Omarska, imao. Vođen pitanjima svoga branioca, banjalučkog advokata Krstana Simića, Kvočka je prethodnih dana naširoko opisivao svoje političke poglede, prijateljske i rodbinske veze sa Bošnjacima, brak sa Bošnjakinjom i dobre odnose sa njenom braćom koju je, prema sopstvenoj tvrdnji, na svoju odgovornost i izveo iz logora.

Detaljno opisujući događaje, lica i situacije, Kvočka je, tokom svjedočenja nastojao dokazati da ga je takav odnos prema Bošnjacima i doveo u nemilost Sime Drljače, tadašnjeg šefa policije u Prijedoru, ubijenog 1997. pri pokušaju hapšenja, za koga Kvočka kaže da je bio "gospodar života i smrti u logoru Omarska".

Suprotno tvrdnji optužbe da je Miroslav Kvočka u Omarskoj imao dužnost prvo komandanta a zatim zamjenika komandanta logora, što mu, prema optužnici, donosi pored lične i komandnu odgovornost, odbrana je Kvočkinim svjedočenjem nastojala dokazati da je on tokom "službovanja" u Omarskoj, bio samo običan policajac čiji je jedini zadatak bio da "fizički obezbjeđuje objekat u kojem se nalaze zatvorenici".

Kvočka priznaje da je bilo "nekorektnog ponašanja" nekih od čuvara koji su, zbog povećanog broja zatvorenika, bili pojačani vojnicima, rezervistima policije i "specijalcima" iz Banja Luke. "Govorilo se", - rekao je Kvočka, "da su maltretirali ljude, oduzimali im novac i nakit i premlaćivali ih". Međutim, tvrdi svjedok, on sam nikada nikoga nije zlostavljao.

- "Da li ste ubili ikoga u Omarskoj?" - upitao ga je njegov branilac, Krstan Simić.

- "Ne, nikada, ni u Omarskoj ni inače!" - odgovorio je Miroslav Kvočka.

- "I, posljednje pitanje gospodine Kvočka, kao čovjek, kao policajac, da li ste učinili sve što se moglo učiniti u tim teškim i ružnim vremenima?"- upitao je Simić.

- "Mislim da sam učinio sve i možda, više od toga" - zaključio je svoje višednevno svjedočenje Miroslav Kvočka, jedan od četvorice optuženih za počinjene zločine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Nakon Kvočke će svjedočenje otpočeti drugi optuženi, Mlađo Radić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 2

SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Završen dokazni postupak optužbe
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Suđenje obustavljeno zbog hapšenja Dragoljuba Prcaća
PRESUDA TIHOMIRU BLAŠKIĆU: Haški odjeci na reakcije u Hrvatskoj
TUŽILAŠTVO: Komentari o američkoj potjernici za Miloševićem, Karadžićem i Mladićem
PRVO POJAVLJIVANJE DRAGOLJUBA PRCAĆA: "Nisam kriv"