HomePROTEST ODBRANE ZBOG "MARIONETSKOG ENTITETA"
Branioci četvorice optuženih za zločine u logorima Omarska i Keraterm protestvovali svog tužiočeve kvalifikacije Republike Srpske kao "marionetskog entiteta." Počelo svedočenje prvooptuženog Miroslava Kvočke, prvog komandanta logora Omarska

Drugi dan suđenja četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, počeo je protestom branilaca zbog jedne kvalifikacije iz uvodne reči tužioca Grenta Nimana/Grant Niemann, koji je juče Republiku Srpsku nazvao "marionetskim entitetom", čije je konce vukao Slobodan Milošević. Protestvujući, u ime svih branilaca, zbog takve kvalifikacije, banjalučki advokat Krstan Simić je ukazao da je Republika Srpska priznata Dejtonskim sporazumom i da je danas jedan od dva ravnopravna entiteta Bosne i Hercegovine. Tužilac Niman je na to uzvratio kako je juče govorio o "događajima iz onih vremena", dakle pre Dejtona, te "ne namerava da povuče ono što je rekao." Predsedavajući sudija Rodrigeš/Rodrigues je zaključio da "nema potrebe da se o tome raspravlja", te je pozvao Simića da na klupu za svedoke izvede svog klijenta, prvooptuženog Miroslava Kvočku.

Svedočenje optuženog neposredno nakon uvodne reči tužioca je novina u postupku pred Haškim tribunalom. Inicijativa za to je, kako saznajemo, potekla od branilaca nekih optuženih, koji smatraju da nema potrebe iznova dokazivati ono što je već dokazano na prethodnim suđenjima. Oni, zato, ne nameravaju da osporavaju da su u prijedorskim logorima vladali neljudski uslovi, te da su zatočeni Muslimani i Hrvati u njima ubijani, prebijani, mučeni, silovani i izlagani drugim nečovečnostima, što je sve - kako nam je rekao beogradski advokat Toma Fila, branilac optuženog Mlađe Radića - dokazano na suđenju Dušku Tadiću i utvrđeno u pravosnažnoj presudi koja mu je izrečena. Umesto toga, branioci Kvočke i Radića nameravaju da osporavaju uloge koju su, po tužiocu, optuženi igrali u logoru Omarska, kao i njihovo učešće u nekim konkretnim zločinima koji su im pripisani. Izvodeći na klupu optužene koji će već na početku suđenja priznati da su u prijedorskim logorima zaista vladali uslovi kakvi su opisani u optužnici, branioci, takođe, žele da pokažu kako njihovi klijenti sarađuju sa sudom, što im se može uzeti kao olakšavajuća okolnost pri odmeravanju kazne.

Pored Kvočke i Radića, na početku suđenja trebalo je da svedoči i Milojica Kos, ali je od toga odustao nakon što se njegovom branilačkom timu priključio Kanađanin O'Saliven/O'Sullivan, koji po svemu sudeći takvu strategiju odbrane smatra rizičnom. Četvrti optuženi, Zoran Žigić, je od početka odbacio takvu ideju, jer ne želi ništa da prizna.

Pojavljujući se prvi na klupi za svedoke, Miroslav Kvočka je danas opširno govorio o svom životnom putu, mešovitom braku i svojim muslimanskim zetovima i prijateljima, kao i o svojim anti-nacionalističkim ubeđenjima zbog kojih je pred rat pristupio reformističkoj stranki Ante Markovića. Vođen pitanjima Krstana Simića, optuženi - do trenutka kada šaljemo ovaj izveštaj - još nije stigao do logora Omarska, čiji je prvi komandant, prema optužnici, bio upravo on.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm