HomeSUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM
Glavna rasprava u postupku protiv "Kvočke i drugih", za zločine u prijedorskim logorima, počet će 28.2- Tužitelj primio najnoviji izvještaj o stanju Mladena Naletilića, moguće slanje novog medicinskog tima u Hrvatsku

Suđenje četvorici bosanskih Srba optuženih za zločine u logorima Omarska i Keraterm započet će u ponedjeljak 28. veljače/februara, objavljeno je danas na Haškom tribunalu. Miroslav Kvočka, Milojica Kos, Mlađo Radić i Zoran Žigić optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, mučenja, premlaćivanja i drugih zlostavljanja nad ne-Srbima u tim logorima kraj Prijedora 1992. godine. Kvočka je, prema haškoj optužnici, bio zamjenik komandanta u Omarskoj, a Kos i Radić su bili zapovjednici smjena. Žigić je, kako se navodi, slobodno ulazio u Omarsku i Keraterm kako bi zlostavljao zatočenike.

Na današnjoj konferenciji za novinare, glasnogovornik tužiteljstva Paul Risley/Pol Rizli je izvijestio da je Ured tužitelja primio novi izvještaj liječnika o lošem zdravstvenom stanju Mladena Naletilića Tute . Njegovo izručenje Tribunalu je prošle godine bilo odgođeno nakon što su zagrebački, a potom i nizozemski liječnici, zaključili da ne može podnijeti transfer u haški pritvor. "Ured tužitelja će vjerojatno zatražiti od Tajništva Tribunala da ponovno pošalje jedan liječnički tim da pregleda Naletilića", rekao je Risley. On je, međutim, pojasnio da Ured tužitelja u principu prihvaća zaključke zagrebačkih liječnika te da bi posjet Tribunalovog liječničkog tima imao za svrhu ispitati razne metode da se sačuva Tutino zdravlje i eventualnu mogućnost da ga se smjesti u bolnicu u Hagu. "Mi smo, više od svih drugih , zainteresirani da Tuta bude zdravstveno sposoban za suđenje", rekao je Risly. Dodao je kako ponovnu odgodu izručenja ne bi smatrao testom suradnje novih hrvatskih vlasti s Tribunalom, već čisto medicinskim pitanjem.

Inače, prošlog je tjedna formaliziran status tužiteljevog Ureda za vezu u Zagrebu, što Risley ocjenjuje "malim, ali važnim korakom u odnosu Haga i Hrvatske." Naime, Hrvatska je, nakon dvije godine traženja haškog tužiteljstva, omogućila da se status tog ureda definira ugovorom.

Glasnogovornik Tribunala Christian Chartier/Kristjan Šartje danas nije mogao najaviti točan datum izricanja presude Tihomiru Blaškiću, budući da se grupa sudaca, uključujući one koji razmatraju presudu Blaškiću, ovog i sljedećeg tjedna nalazi u posjetu Tribunalu za Ruandu. Neslužbeno se, međutim, govori o koncu veljače/februara, ili eventualno početku ožujka/marta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm