HomeNIKO KRIV ZA PROGON I LOGORE
Ponovno izjašnjavanje četvorice optuženih za zločine u Omarskoj i Keratermu

Iznenađenje je izostalo. Četvorica optuženih za zločine koji su 1992. počinjeni u logorima Omarska i Keraterm ponovo su se izjasnili da nisu krivi za dela kojima ih tereti tužilac. Prvi put su se optuženi tako izjasnili u aprilu i maju ove godine, nakon što su Miroslav Kvočka, Mlađo Radić i Milojica Kos uhapšeni u operacijama SFOR i dopremljeni u Hag, a Zoran Žigić se dobrovoljno predao Tribunalu. U međuvremenu su optužnice za Omarsku i Keraterm spojene u jednu i izmenjene, tako da su optuženi danas pozvani da se ponovo izjasne o optužbama.

Najznačajnija izmena sadržana je u novoj prvoj tački optužnice, kojom se sva četvorica optuženih terete za progon ne-srpskog stanovništva opštine Prijedor na političkim, rasnim ili verskim osnovama. Cilj progona, navodi se u optužnici, je bio da se "trajno ukloni, ili 'etnički očisti', gotovo celokupno muslimansko i hrvatsko stanovništvo" tog dela Bosne; a sredstva kojima je taj cilj ostvarivan bila su "ubistva, mučenja i premlaćivanja, seksualni napadi i silovanja, maltretiranja, ponižavanja i psihička zlostavljanja...", kao i nezakonito zatočavanje civila u neljudskim uslovima logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Miroslav Kvočka je bio najpre komandant a potom zamenik komandanta Omarske, Željka Mejakića, koji je optužen za najteži zločin - genocid - ali je još u bekstvu od međunarodne pravde. Milojica Kos i Mlađo Radić bili su šefovi stražarskih smena u Omarskoj, dok je Zoran Žigić bio "redovni posetilac" oba logora, u koje je - prema optužnici - dolazio da bi se sadistički iživljavao nad zatočenicima, ubijao ili ih teško premlaćivao.

Kvočku, Kosa i Radića tužilac smatra "pojedinačno krivično odgovornim" za progon, neljudska postupanja, povrede ličnog dostojanstva, ubistva, mučenja i surova postupanja, a Mlađu Radića još i za silovanja i seksualna zlostavljanja dve zatočenice logora Omarska. Alternativno, ovoj se trojici - s obzirom na njihov "nadređen položaj" - pripisuje i tzv. komandna odgovornost za zločine koje su izvršili njihovi potčinjeni, a oni ih u tome nisu sprečili, niti ih zbog toga kaznili. Četvrtom optuženom, Zoranu Žigiću, pripisuje se "pojedinačna krivična odgovornost" za ubistva, mučenja i surova postupanja sa velikim brojem zatočenika Omarske i Keraterma, od kojih su se neki od preživelih već pojavili pred Tribunalom, kao svedoci u slučaju Duška Tadića, koji je zbog zločina u istim logorima osuđen na 20 godina zatvora.

Kvočka, Kos i Žigić su, sa po četiri tačke, optuženi za zločine protiv čovečnosti i sa još toliko tačaka za kršenja ratnih zakona ili običaja. Zbog već pomenutih optužbi za silovanja, obe kvalifikacije su Radiću pripisane po šest puta. Isti zločini su, u prvim optužnicama za Omarsku i Keraterm, bili kvalifikovani još i kao teške povrede Ženevskih konvencija, ali je u izmenjenoj optužnici tužilac od toga odustao, kako ne bi morao da dokazuje međunarodni karakter sukoba u regionu Prijedora.

Na sve ove tačke optužnice, sva četvorica optuženih su se danas ponovo izjasnili da nisu, ili "apsolutno nisu krivi", i to ukupno 36 puta. Budući da u ovom slučaju postoje brojni preliminarni podnesci o kojima još nije odlučeno, predsedavajući sudija Ričard Mej je na kraju izjašnjavanja konstatovao da se još ne može zakazati datum početka suđenja.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm