HomeTUŽILAC: "PROCES VLADINOJ POLITICI PROGONA I ETNIČKOG ČIŠĆENJA"
U Hagu počelo suđenje za zločine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Te zločine, istakao je u uvodnoj reči tužilac, nisu izvršili samo četvorica sa optuženičke klupe, već brojne političke, vojne i policijske vođe Republike Srpske, "marionetskog entiteta koji je visio na koncima koje je vukao Slobodan Milošević, a koji je svoje policijske i vojne snage okrenuo protiv svojih ljudi, tražeći od njih da učestvuju u stvaranju Velike Srbije"

Danas započeto suđenje četvorici optuženih za zločine počinjene tokom 1992. u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, tužilac Grent Nimen/Grant Niemann je u svojoj uvodnoj reči opisao kao "proces vladinoj politici progona i etničkog čišćenja", koja je dovela do zločina ogromnih razmera, kakvi u Evropi nisu viđeni od kraja II svetskog rata. Te zločine, istakao je Nimen, nisu izvršili samo Miroslav Kvočka, Milojica Kos, Mlađo Radić i Zoran Žigić - koji su se danas našli na optuženičkoj klupi - već brojne političke, vojne i policijske vođe Republike Srpske, tog "marionetskog entiteta koji je visio na koncima koje je vukao Slobodan Milošević, a koji je svoje policijske i vojne snage okrenuo protiv svojih ljudi, tražeći od njih da učestvuju u stvaranju etnički čiste Velike Srbije."

Stvaranje logora Omarska, Keraterm i Trnopolje je, po Nimenu, predstavljalo "deo plana vođstva bosanskih Srba da se opština Prijedor očisti od ne-srpskog stanovništva." Koristeći se video snimcima, fotografijama i drugim dokumentima, tužilac je u uvodnoj reči detaljno opisao stvaranje, namenu i funkcionisanje tih logora koji su, po njemu, bili "integralni deo mašinerije progona nesrpskog stanovništva Prijedora, izloženog izuzetno okrutnoj i nehumanoj kampanji terora." Dokazi koje će tokom suđenja prezentirati tužilaštvo, najavio je Nimen, će "izvan svake razumne sumnje pokazati da su hiljade muslimanskih i hrvatskih zatočenika stradali i izgubili život u tim logorima samo zbog svoje etničke pripadnosti." Među tim dokazima će, po svemu sudeći, biti i veliki broj dokumenata - odluka i naredbi Kriznih štabova, policijskih izveštaja ili zapisnika sa sastanaka opštinskih odbora SDS - koje su istražitelji Tribunala zaplenili prilikom pretresa izvršenih u Prijedoru i Banja Luci. Politički i policijski organi Republike Srpske su, primetio je Nimen, ostavili za sobom mnoštvo pisanih tragova o svojim aktivnostima, koji ukazuju na organizovani i sistematski karakter njihovih diskriminativnih napora da etnički očiste taj deo Bosne i Hercegovine od ne-srpskog stanovništva. U čemu su, ukazao je tužilac, najvećim delom i uspeli, budući da je iz Prijedora "očišćeno" oko 90 odsto Muslimana i polovina Hrvata koji su u njemu živeli pre rata.

Predstavljajući pojedinačno svakog od četvorice optuženih, koji su po njemu bili "integralni deo nasilne kampanje progona koji su podstakli lideri Republike Srpske", tužilac je ukratko opisao njihov položaj u prijedorskim logorima i najavio da će dokazati njihovu pojedinačnu krivičnu odgovornost ubistva, premlaćivanja, mučenja, silovanja i druge zločine koji su im pripisani. Pored toga, trojici optuženih zapovednika u Omarskoj - sa izuzetkom Zorana Žigića, koji je bio samo "posetilac" prijedorskih logora - pripisana je tzv. komandna odgovornost za zločine koje su počinili njihovi potčinjeni, a oni ih nisu u tome sprečili niti ih zbog toga kaznili.

Danas započeto suđenje odvija se pred Većem kojim predsedava Portugalac Rodrigeš/Rodrigues, a čine ga još i egipatski sudija Rijad/Riad i Amerikanka Vold/Wald. Četvoricu optuženih brani ukupno 9 advokata iz Srbije, srpskog entiteta BiH i Kanade.

Nakon uvodne reči tužioca, suđenje će se sutra nastaviti svedočenjem optuženih o "neospornim činjenicama", tj. navodima iz optužnice koje ne nameravaju da pobijaju, tako da tužilac nema potrebe da ih dokazuje. Tim pristupom sudije žele da doprinesu smanjenju broja svedoka koji će učestvovati u dokaznom postupku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm