HomeDRLJAČA - "GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI"
Šef prijedorske policije Simo Drljača - ubijen jula 1997. pri pokušaju hapšenja - je prema svedočenju optuženog Miroslava Kvočke bio "gospodar života i smrti" u logoru Omarska

Miroslav Kvočka u sudnici TribunalaMiroslav Kvočka u sudnici Tribunala

Gospodar života i smrti u "istražnom centru", "sabiralištu" ili logoru Omarska bio je Simo Drljača, šef policije Prijedora - rekao je trećeg dana svog svedočenja Miroslav Kvočka, za kojeg tužilac tvrdi da je bio najpre komandant, a potom zamenik komandanta tog zloglasnog prijedorskog logora.

Optuženi, međutim, tvrdi da je tokom 25 dana provedenih u Omarskoj bio običan policajac, sa zadatkom da "fizički obezbeđuje objekat u kojem se nalaze zatvorenici" i bez ikakvih ovlašćenja nad bilo kime. Početkom juna 1992. "fizičko obezbeđenje" je - zbog povećanog priliva zatvorenika - pojačano vojnicima, policijskim rezervistima, kao i "specijalcima" iz Banja Luke za koje se, rekao je danas svedok, "govorilo da su maltretirali ljude, oduzimali im novac ili nakit i premlaćivali ih". Kada je, jednom prilikom, Kvočka zbog toga protestvovao kod njihovog zapovednika Marića, ovaj je svoju jedinicu nazvao "raspuštenom bandom".

Lokalni policajci iz obezbeđenja logora, prema optuženom, nisu imali nikakvu ulogu u ispitivanju zatvorenika. Njihovu, kako se to u policijskom žargonu govorilo - "obradu" - vršila je "mešovita grupa" islednika javne, državne i vojne bezbednosti, a lokalni policajci su im samo dovodili tražene ljude na saslušanje. Na osnovu "neprirodnih zvukova i jauka ljudi" moglo se, rekao je Kvočka, zaključiti da se prilikom nekih ispitivanja "primenjuje sila." Jednom takvom prilikom Kvočka je reagovao, uleteo u sobu iz koje se čuo jauk i konstatovao kako je "vidljivo da je jedno lice pretučeno." Kaže da je "oštro reagovao", a da mu se inspektor koji je vodio saslušanje nasmejao i rekao da je "sve u redu".

Zbog supruge Muslimanke i njena tri brata koji su se sklonili u njegovu kuću, Kvočka je, tvrdi, imao dosta neprilika među kolegama koji su ga s podozrenjem gledali kao "prijatelja" ili "saradnika Muslimana". Pokušao je da to raščisti tako što je otišao do Sime Drljače, objasnio mu da su braća njegove supruge prošla kroz istražiteljsku "obradu" i da su "čisti", te ga je zamolio za pomoć. Drljača je, rekao je svedok, na to skočio sa stolice, pitao ga da li su mu Muslimani "popili mozak" i rekao: "Možda ti i nisi Srbin? Skini gače da vidim." Na kraju ga je oterao pretnjom da mu se "više ne pojavljuje na oči".

Sutradan nakon tog "bliskog susreta" sa Simom Drljačom, Kvočka je pozvan u stanicu javne bezbednosti gde mu je naloženo da sva tri ženina brata smesta odvede u "istražni centar" Omarska, što je on i učinio. Bila je to, ujedno, i njegova poslednja poseta logoru, jer je nakon toga premešten u policijsku stanicu u Tukovima. Sudu je priložena potvrda iz marta 1998. u kojoj se navodi da je "policajac Kvočka Miroslav radio u Omarskoj zaključno sa 23. junom 1992.".

Ovo svedočenje nastaviće se i u ponedeljak, a nakon njega na klupu za svedoke će sesti optuženi Mlađo Radić. Ostala dvojica optuženih za zločine u prijedorskim logorima - Milojica Kos i Zoran Žigić – neće svedočiti u ovoj fazi postupka.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm