HomeSUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE
"Najgora je bila Krkanova smjena, tad su najviše tukli, mučili i ubijali", svjedočio je bivši zatvorenik u Omarskoj. Zbog proceduralne greške tužitelja, suđenje odgođeno do sljedećeg tjedna

"U logoru Omarska postojale su tri stražarske smjene čiji su vođe bili Momčilo Gruban, Miroslav Radić Krkan i Milojica Kos... Najgora je bila Krkanova smjena, tad su najviše tukli, mučili i ubijali", svjedočio je bivši zarobljenik u Omarskoj Azedin Oklopčić.

On je na suđenju za prijedorske logore ispričao kako su srpski križni štab, vojska i policija preuzeli vlast u Prijedoru 30. travnja/aprila 1992. te kako je mjesec dana kasnije, s brojnim drugim Bošnjacima i nekim Hrvatima, odveden u logor. On je pred Haškim tribunalom detaljno opisivao scene nasilja koje je vidio tokom svog zarobljeništva u Omarskoj. "Zarobljenike se tuklo gotovo svaki dan - letvama, palicama, puškama...kad su vođeni na ispitivanja, kad su trčali na ručak, kad su išli po vodu ili na WC... Na ljudima su se vidjele povrede na glavi, na leđima, kraste po ušima, zavijene ruke", rekao je svjedok. U više su navrata zatvorenici umirali od ozljeda.

"Jednom, u julu 1992., stražari su polili vodu po pločicama kantine i na to položili tačne za jelo. Dok su zarobljenici, koji su uvijek morali trčati na ručak, padali jedni na druge, stražari su skakali po njima i tukli", ispričao je Oklopčić, dodajući kako je to bila osveta zbog pogibije nekoliko srpskih vojnika na frontu. Jedan je zarobljenik, ispričao je svjedok, premlaćen na smrt jer je stražarima koji su jeli rekao "Bujrum!"

Budući da nije bilo nikakvih higijenskih uvjeta, među zarobljenicima je vladala dizenterije, svrab i druge bolesti. "Gotovo da nema zatvorenika koji nije omršavio skoro 20 kila", rekao je Oklopčić, koji je sam u dva mjeseca zarobljeništva izgubio 18 kilograma. On je rekao da je, zahvaljujući činjenici da su neki od stražara bili roditelji njegovih učenika, imao nešto bolji tretman. "Znali su mi dati hrane, i upozorili su me da se ne odazivam na noćne prozivke", ispričao je svjedok.

Zarobljenici, koji su boravili u pretrpanim prostorijama, nisu smjeli ustajati bez dozvole stražara, niti odlaziti do WC-a bez odobrenja. "Jedan je zatvorenik popustio s živcima, ustao je i počeo vikati: 'Sta nam to radite! Živjelo bratstvo i jedinstvo!'... Nakon dva upozorenja, stražar je u njega ispalio rafal", svjedočio je Oklopčić.

"U biti sve su smjene bile iste, ali ako ima gore od goreg - to je bila Krkanova smjena", smatra svjedok. Uz zapovjednike smjena Radića i Kosa, Oklopčić je u Omarskoj viđao i Miroslava Kvočku i Dragoljuba Prcaća za koje je rekao da su bili zamjenici zapovjednika logora, kao i Zorana Žigića. Oklopčić je rekao da je zarobljenicima bilo jasno tko ima kakvu funkciju. Također je napomenuo da prema Kvočki ima mali respekt jer je spasio tri života. Na traženje tužitelja da u sudnici identificira osobe o kojima je govorio, Oklopčić je imenovao ovih pet optuženika po mjestima na kojima sjede i primijetio: "Mogu sve imenovati. Znam ih – samo smo sad u izmijenjenim ulogama".

Nakon ovog svjedočenja, obrana nije mogla pristupiti protuispitivanju svjedoka zbog proceduralne greške tužitelja. Optužba, naime, nije na vrijeme dostavila obrani materijale o ovom i nekoliko sljedećih svjedočenja i time je onemogućila obranu da se pripremi za ispitivanje tih svjedoka. Suci su stoga danas odlučili da će, "u interesu pravde", suđenje biti prekinuto do sljedećeg tjedna.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 10

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Nova svjedočenja o uslovima u kojima su živjeli i umirali zatočenici Omarske
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Obrana opovrgava Kordićevo sudjelovanje u incidentu sa ABiH
HAŠKO TUŽILAŠTVO: O ekshumacijama na Kosovu i Hrvatskoj
SUĐENJA KAO NASTAVAK RATA DRUGIM SREDSTVIMA: Svađe između žrtava i advokata obrane