HomeOSPORAVANJE EKSPERTSKOG IZVEŠTAJA
Izveštaj političkog eksperta tužilaštva Patrika Trejnora o ciljevima srpskog rukovodstva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i SR Jugoslaviji sadrži "elemente subjektivnosti i ideološkog pristupa", sugeriše odbrana generala Momčila Perišića

Patrick Treanor, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuPatrick Treanor, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Na kraju glavnog ispitivanja na suđenju generalu Momčilu Perišiću, politički ekspert tužilaštva Patrik Trejnor/Patrick Treanor je zaključio da je cilj rukovodstava Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i Srbije bio da "svi Srbi ostanu u jednoj državi". Kada je postalo jasno da taj cilj nije moguće ostvariti unutar bivše Jugoslavije, Beograd je promenio stav i formirana je SRJ koja je RSK i RS pružala pomoć u ovladavanju teritorijom, zaključio je Trejnor.

Gregor Gaj Smit/Guy-Smith, branilac Momčila Perišića smatra da su izveštaj i zaključci Patrika Trejnora zasnovani na "ideološkom pristupu" i sadrže "elemente subjektivnosti". Trejnor je to prihvatio naglašavajući da su "takvi elementi prisutni u svakom izveštaju pa i njegovom".

Branilac je takođe sugerisao da izveštaj nije "kompletan" i da je sastavljen na osnovu dokumenata čiju je relevantnost ocenjivao sam Trejnor. Izveštaj bi, rekao je Trejnor, bio kompletniji da je imao više od šest nedelja da ga sastavi. Smatra, ipak, da je primenio "univerzalni komplet pravila i zadovoljio minimum profesionalnih standarda" u sastavljanju ekspertskog izveštaja.

Po braniocu, sporni su i kriterijumi koje je Trejnor koristio za ocenu relevantnosti dokumenta uvrštenih u izveštaj. Ti kriterijumi se, saglasili su se ekspert i branilac, "nalaze u njegovom umu" a nisu zabeleženi na papiru. O tome je već bilo na reči na početku Trejnorovog svedočenja kada su sudije pokušale da utvrde koju je metodologiju primenio u sastavljanju ekspertskog izveštaja.

Budući da je Trejnor u izveštaju veliku pažnju posvetio "strateškim ciljevima bosanskih Srba", branilac je sugerisao da su ciljevi mogli da nastanu kao odgovor na "islamski fundamentalizam koji je zagovarao Alija Izetbegović". Mada nije uzeo u obzir "Islamsku deklaraciju zbog koje je Izetbegović završio u zatvoru u vreme Tita", Trejnor je prihvatio da su stavovi i pozicije bivšeg predsednika BIH mogli da deluju na ciljeve bosanskih Srba.

Unakrsno ispitivanje Patrika Trejnora biće nastavljeno sutra pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 387

CENA ALIBIJA: Sto hiljada eura za lažno svedočenje
PRAVO NA BARJAK: Kako je počeo sukob u Gornjem Vakufu
MUKE SA BRANIOCIMA: Momčilo Krajišnik traži novo suđenje
ARITIMETIKA MASAKRA: Šešeljeva vukovarska teorija zavere
(NE)POŠTOVANJE SUDA: Izjašnjavanje Florans Artman