HomeRAĐANJE REPUBLIKE SRPSKA KRAJINA
Politički ekspert tužilaštva Patrik Trejnor objašnjava kako je formirana Republika Srpska Krajina čiji je proklamovani cilj bilo "očuvanje ravnopravnosti srpskog naroda u Hrvatskoj"

Patrick Treanor, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuPatrick Treanor, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

U ekspertskom izveštaju koji je na zahtev optužbe pripremio u predmetu generala Momčila Perišića, ekspert tužilaštva za politička pitanja Patrik Trejnor/Patrick Treanor je analizirao proces raspada bivše Jugoslavije i razvoj "entiteta Republike Srpske Krajine (RSK) i Republike Srpske (RS)". Po rečima Trejnora, poseban akcenat je stavljen na ciljeve koje su sebi postavile "osobe na najvišim položajima u civilnim i vojnim strukturama u Srbiji, RSK i RS".

Trejnor je izveštaj sastavio na osnovu različitih dokumenata poput zapisnika sa sednica političkih stranaka, zapisnika vladinih i vojnih organa, kao i zapisa sa različitih sastanaka.

Prvi od dvadesetak dokumenata koje je tužilaštvo ponudilo na usvajanje odnosi se na govor koji je tadašnji predsednik Predsedništva Srbije Slobodan Milošević održao 26. juna 1990 godine povodom usvajanja novog Ustava Srbije. U govoru, Milošević je "zaključio da ako treba da dođe do promena oblika uređenja države, mora se postaviti pitanje granica nove države". Uporedo s tim, ukazao je svedok, pojavio se i problem Srba koji žive van granica Srbije.

Po Trejnoru, Miloševićeva Socijalistička partije Srbije je u programu od 16. jula 1990. godine predložila da se problem Srba u dijaspori reši "osnivanjem autonomnih oblasti u drugim republikama". Tokom naredne godine, navodi se u dokumentima koje je Trejnor citirao, formirana je Srpska autonomna oblast (SAO) Krajine koja je kao cilj proklamovala "očuvanje ravnopravnosti srpskog naroda u Hrvatskoj". U aprilu 1991. godine, SAO Krajina je izglasala da će se "prisajediniti Srbiji" a krajem maja te godine je usvojila Ustavni zakon u kojem se navodi da je SAO Krajina politička i teritorijalna autonomija u sastavu Jugoslavije. Prvi Ustav Republike Srpske Krajine je proglašen 19. decembra 1991. godine a za njenog prvog predsednika je izabran Milan Babić, ukazao je Trejnor.

Svedočenje Patrika Trejnora je često prekidano prigovorima branioca generala Perišića koji je osporavao prevode dokumenata na koje se ekspert tužilaštva pozivao u izradi ekspertskog izveštaja. U raspravu se često uključivao i predsedavajući veća Bakone Moloto koji je od svedoka tražio da objasni značaj dokumenata koje je citirao ali ne i komentarisao.

Iskaz Patrika Trejnora biće nastavljen u četvrtak, svedočenjem o formiranju Republike Srpske.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 386

OTVORENE KARTE: Kako će se braniti Radovan Karadžić
PORICANJE: Živa lomača ili "samospaljivanje" u Višegradu
ZAVERA: Šešelj na udaru stranih sila i domaćih izdajnika
ODBRANA NAPADOM: Ko je kočio primenu mirovnih sporazuma
PRAVO NA ČAJ: Zašto plače general Tolimir