HomeODLOŽENO SVEDOČENJE MARTINA BELA
Suđenje generalu Momčilu Perišiću odloženo do ponedeljka dok se ne reše pitanja u vezi sa "međunarodnim svedocima" čiji se iskazi odnose na incidente koji nisu navedeni u optužnici

Momčilo Perišić u sudnici TribunalaMomčilo Perišić u sudnici Tribunala

Svedočenje Martina Bela/Bell, ratnog izveštača britanske televizijske mreže Bi-Bi-Si/BBC zakazano za danas pre podne, odloženo je na neodređeno vreme, dok se ne reši proceduralni problem koji se pojavio u vezi sa njegovim i iskazima drugih "međunarodnih svedoka". Oni bi, prema rečima tužilaštva, trebalo da svedoče o kontekstu u kojem su izvršeni zločini za koje se tereti Perišić i incidentima koji se ne navode u optužnici protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Odbrana se, međutim, usprotivila svedočenju o tim događajima, pozivajući se na odluku iz maja 2007. godine kojom je Veće naložilo tužilaštvu da svoj dokazni postupak skrati za trećinu. Tužilaštvu je tada naloženo da, u cilju ekonomičnosti postupka, "ne izvodi dokaze o mestima zločina ili incidentima koji se ne navode u optužnici", kao ni dokaze o "teroru u Sarajevu" za koji se Perišić ne tereti. Budući da su incidenti navedeni u dodatku optužnice, "reprezentativni za zločine za koje se Perišić tereti", Veće je odlučilo da odobri izvođenje dokaza o drugim incidentima samo u slučaju da tužilaštvo pokaže da su ti dokazi "bitni za dokazivanje važnog aspekta slučaja" kao i da su najavljeni četiri nedelje unapred.

U slučaju britanskog novinara Martina Bela i australijskog generala Džona Vilsona/John Willson koji bi trebalo da svedoči nakon njega, tužilaštvo je propustilo da na vreme ispuni svoju obavezu. Sudije su zbog toga odlučile da njihove iskaze odlože dok odbrana ne odgovori a Veće ne odluči o zahtevu tužilaštva.

Na suđenju Perišiću je, inače, već došlo do slične situacije, uoči svedočenja ratnog izveštača Skaj Njuza/Sky News, Ernauta Van Lindena/Aernaut. Veće je tada odlučilo da sasluša njegovo svedočenje iako se odnosilo na period koji nije obuhvaćen optužnicom a odbrani je ostavljena mogućnost da, ukoliko iskaz smatra irelevantnim, kasnije može da traži njegovo brisanje iz sudskih spisa.

Suđenje generalu Perišiću će biti nastavljeno u ponedeljak, najverovatnije svedočenjem generala Vilsona koji je u Hag stigao iz Australije. Martin Bel će novi datum svedočenja sačekati u Londonu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 385

TRKA S VREMENOM: Sudija na gasu - Karadžić na kočnici
NEPOŠTOVANJE SUDA: Odloženo izjašnjavanje Florans Artman
BAZA ZLOČINA: Sarajevske žrtve na suđenju Perišiću
PORUKE U SUDNICI: Ko je na meti Milana Lukića
USLOVI PRITVORA: Pravo na travu i sunce