HomeJNA NAORUŽAVALA REPUBLIKU SRPSKU
Izveštaj generala Milutina Kukanjca, komandanta Druge vojne oblasti potvrđuje da je 75 odsto naoružanja bosanskih Srba došlo od JNA, ukazuje ekspert tužilaštva Patrik Trejnor na suđenju generalu Momčilu Perišiću

Patrick Treanor, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuPatrick Treanor, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Politički ekspert tužilaštva Patrik Trejnor/Patrick Traenor je u nastavku svedočenja na suđenju generalu Momčilu Perišiću citirao niz dokumenta koji ukazuju na proces nastanka Republike Srpske. Trejnor je na zahtev optužbe sačinio izveštaj o raspadu bivše Jugoslavije i razvoju "entiteta Republike Srpske Krajine (RSK) i Republike Srpske (RS)".

Među dokumentima koje je tužilaštvo uvelo u dokaze putem svedočenja Trejnora su zapisnici sa sednica Srpske demokratske stranke (SDS) u kojima se čelnici te partije protive izdvajanju iz savezne države kao i odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u kojoj je naglašeno da "srpski narod u Bosni i Hercegovini ostaje u istoj državi sa Srbijom, Crnom Gorom, SAO Krajinom i SAO Istočnom Slavonijom, Baranjom i Zapadnim Sremom".

Trejnor je potom citirao delove dokumenta o proglašenju Srpske Republike Bosna i Hercegovina od 9. januara 1992. godine kao i izjavu Blagoja Adžića, tadašnjeg Sekretara za narodnu odbranu Jugoslavije koji je rekao da će "vojska ili ostati u Bosni i Hercegovini ili će se ići u rat".

JNA je, prema Trejnoru, pomagala bosanskim Srbima, obezbeđujući im velike količine naoružanja. Prema izveštaju generala Milutina Kukanjca, komandanta Druge vojne oblasti, iz marta 1992. godine, JNA je obezbedila oko 52.000 komada naoružanja za bosanske Srbe ili 75 odsto ukupnog naoružanja koje su Srbi posedovali. Tužilac Mark Harmon je citirao delove tog dokumenta u uvodnoj reči na suđenju Perišiću koji se tereti da je kadrovskom, finansijskom i logističkom podrškom Srpskoj vojsci Krajine i Vijsci Republike Srpske značajno doprineo zločinima koje su te snage počinile od avgusta 1993. do kraja rata u Bosni i Hercegovini.

Trejnor je ukazao da je Srpska Republika Bosna i Hercegovina proglasila nezavisnost na sednici održanoj 6. na 7. april 1992. godine. Nekoliko meseci kasnije, u avgustu 1992. godine, Srpska Republika Bosna i Hercegovina je promenila ime u Republika Srpska. Trejnor je potom citirao zapisnik sa 16. sednice Skupštine bosanskih Srba, od 12. maja 1992. godine na kojoj je formulisano šest strateških ciljeva srpskog naroda u BiH: razgraničenje od druga dva naroda, formiranje koridora između Semberije i Krajine, brisanje granice na Drini, uspostavljanje granice na Uni i Neretvi, podela Sarajeva i izlazak na more. Na istoj sednici je Ratko Mladić imenovan za vojnog komandanta bosanskih Srba.

Svedočenje Patrika Trejnora biće nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 386

OTVORENE KARTE: Kako će se braniti Radovan Karadžić
PORICANJE: Živa lomača ili "samospaljivanje" u Višegradu
ZAVERA: Šešelj na udaru stranih sila i domaćih izdajnika
ODBRANA NAPADOM: Ko je kočio primenu mirovnih sporazuma
PRAVO NA ČAJ: Zašto plače general Tolimir