HomeRS I RSK FINANSIRANE IZ BEOGRADA
Finansijski ekspert tužilaštva Morten Torkildsen tvrdi da su se Republika Srpska i Republika Srpska Krajina od kraja 1991. do početka 1994. godine finansirale iz primarne emisije Narodne banke Jugoslavije. Pored finansijske pomoći, Srbija i Jugoslavija pružale pomoć u vojnoj opremi, hrani, ljudstvu i ekspertizi

Morten Torkildsen, svjedok na suđenju generalu Momčilu PerišićuMorten Torkildsen, svjedok na suđenju generalu Momčilu Perišiću

Republika Srpska i Republika Srpska Krajina su, od kraja 1991. do početka 1994. godine, u najvećem delu finansirane iz primarne emisije Narodne banke Jugoslavije, odnosno iz štampanja novca u Beogradu. Tako glasi osnovni zaključak finansijskog eksperta tužilaštva Mortena Torkildsena koji je počeo iskaz na suđenju generalu Momčilu Perišiću. Bivši načelnik Generalštaba VJ se tereti da je pružao finansijsku, logističku i kadrovsku podršku Vojsci Republike Srpske (VRS) i Srpske vojske Krajine (SVK) i time značajno doprineo zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Torkildsen je sastavio ekspertski izveštaj u kojem je nastojao da utvrdi da li su organizacije pod de iure i de facto kontrolom Slobodana Miloševića pružale finansijsku pomoć "područjima pod srpskom kontrolom u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj". Na osnovu niza finansijskih i vojnih dokumenata u posedu tužilaštva, Torkildsen je primetio da je pomoć pružana kako vojnim tako i civilnim strukturama. Pored finansijske pomoći, u RSK i RS su upućivane vojna oprema, hrana, ljudstvo i eksperti.

Tužilac je u dokaze uveo nekoliko desetina dokumenata među kojima i izvod iz Službenog glasnika srpskog naroda Bosne i Hercegovine od 8. juna 1992. godine. U tom dokumentu, objasnio je Torkildsen, se navodi da će sredstva iz primarne emisije biti korišćena u skladu sa odlukom Narodne banke Jugoslavije. To, po Torkildsenu, znači da je SR Jugoslavija bila ta koja je odlučivala kako će se koristiti njena finansijska sredstva. Uprava Narodne banke Jugoslavije je imenovala svog čoveka koji je analizirao poslovanje Narodne banke RS kako bi sproveo zajednički program monetarne politike RS, RSK i SRJ. Platni promet se, rekao je svedok, vršio preko Službe društvenog knjigovodstva (SDK).

Analizom dokumenata, Torkildsen je zaključio da su oficiri VRS I SVK, ranije na dužnosti u JNA, ostali na platnom spisku SRJ koja je preko Vojske Jugoslavije, izdvajala sredstva za održavanje vojne opreme, municiju i goriva. SVK I VRS su se finansirale iz primarne emisije NBJ sve do januara 1994. godine kada je guverner Dragoslav Avramović "vezao" dinar za nemačku marku i zaustavio štampanje novca. SRJ je nastavila da obezbeđuje sredstva za RS i RSK koja više nisu bila poklon već je banka za njih tražila pokriće u stranoj valuti, rekao je Torkildsen.

Branilac generala Perišića je na početku unakrsnog ispitivanja sugerisao da svedok u analizi nije koristio budžete RS i RSK za 1994. i 1995. godinu. Torkildsen je to potvrdio ukazujući da bi mu "budžeti bili korisni u analizi" i da ih je tražio od tužilaštva ali da ih nikad nije dobio. Unakrsno ispitivanje biće nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 387

CENA ALIBIJA: Sto hiljada eura za lažno svedočenje
PRAVO NA BARJAK: Kako je počeo sukob u Gornjem Vakufu
MUKE SA BRANIOCIMA: Momčilo Krajišnik traži novo suđenje
ARITIMETIKA MASAKRA: Šešeljeva vukovarska teorija zavere
(NE)POŠTOVANJE SUDA: Izjašnjavanje Florans Artman