HomeODBRANA: PERIŠIĆ NIJE RASPOLAGAO VOJNIM BUDŽETOM
Branilac bivšeg generala Momčila Perišića tvrdi da Generalštab VJ nije mogao da raspolaže sredstvima bez saglasnosti Ministarstava finansija i odbrane i sugeriše da su dva ministarstva bila nadležna za kontrolu sredstava iz budžeta namenjenih vojsci

Morten Torkildsen, svjedok na suđenju generalu Momčilu PerišićuMorten Torkildsen, svjedok na suđenju generalu Momčilu Perišiću

Finansijski ekpert tužilaštva Morten Torkildsen se u unakrsnom ispitivanju saglasio da ne postoji dokument sa potpisom Momčila Perišića koji ukazuje da je bivši načelnik Generalštaba VJ pružao finansijsku pomoć Vojsci Republike Srpske ili Srpskoj Vojsci Krajine. Perišić se tereti da je kadrovskom, finansijskom i logističkom podrškom srpskim snagama značajno doprineo zločinima koji su od avgusta 1993. do novembra 1995. godine počinjeni u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Torkildsen je u izveštaju zaključio da su budžeti RS i RSK finansirani iz primarne emisije NBJ odnosno štampanjem novca u Beogradu od kraja 1991. do početka 1994. godine. Iz tih budžeta su, potom, finansirane obe vojske dok je oficirski kadar primao plate direktno iz budžeta SRJ namenjenog vojsci.

Prema odbrani, odluku o formiranju 30. i 40. kadrovskog centra preko kojih su finansirani oficiri VRS i SVK je doneo predsednik SRJ Zoran Lilić dok su za kontrolu sredstava iz budžeta koja su izdvajana za vojsku bila nadležna Ministarstva odbrane i finansija. Ta ministarstva su, ukazao je branilac, bila "nadređena" Generalštabu koji bez njihove saglasnosti nije mogao da raspolaže finansijskim sredstvima.

Branilac je potom ukazao da je Torkildsen izveo zaključke o finansiranju dve vojske nakon 1994. godine na osnovu zahteva za obezbeđenje sredstava koji su iz Republike Srpske i Republike Srpske Krajine upućivani u Beograd. Po odbrani, nema dokumenta da je SRJ zaista poslala ta sredstva. Ekspert tužilaštva je prihvatio da je "imao manjak dokumentacije" za taj period.

Torkildsen je u ekspertskom izveštaju tvrdio da su Narodne banke Republike Srpske i Republike Srpske Krajine bile u odnosu subordinacije prema Narodnoj banci Jugoslavije. Odbrana bivšeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića to osporava i tvrdi da je između njih postojao odnos saradnje. Na kraju unakrsnog ispitivanja odbrana je tražila da se finansijski izveštaj ne uvrsti u dokaze, ali je veće to odbilo i prihvatilo Torkildsenovu ekspertizu.

Suđenju generalu Perišiću biće nastavljeno sutra iskazom novog svedoka tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 388

IZJAVA OSUMNJIČENOG: Šta je Jadranko Prlić rekao istražiteljima tužilaštva
PRAVO NA GLUPOST: Šešelj brani svoju liniju ispitivanja
ZAJEDNIČKO SUĐENJE: Ponovno izjašnjavanje Župljanina i Stanišića
HRVATSKA PROTIV SRBIJE: Potvrđena nadležnost najvišeg svjetskog suda
OPROŠTAJNI INTERVJU: Sedam haških godina sudije Schomburga