HomeBEL TRAŽI OSLOBAĐANJE BLAŠKIĆA
Poznati britanski novinar i nezavisni poslanik najavljuje da će u Donjem domu postaviti pitanje hitnog oslobađanja generala Blaškića pošto "Tuđmanove trake" pokazuju da nije odgovoran za masakr u Ahmićima

Poznati britanski novinar i sada nezavisni poslanik Martin Bel (Martin Bell), izjavio je da će u Donjem domu postaviti pitanje hitnog oslobađanja bivšeg zapovjednika HVO u Srednjoj Bosni generala Tihomira Blaškića. Blaškić u holandskom zatvoru služi kaznu od 45 godina zatvora na koju ga je osudio Haški tribunal.

Blaškić je između ostalog bio optužen i kao odgovoran za masakr u selu Ahmići u kome je 1993. godine ubijeno više od 100 bošnjačkih civila. Bel međutim sada tvrdi da iz transkripta nedavno objelodanjenih tajnih "Tuđmanovih traka", jasno izlazi da komandna odgovornost za masakr u Ahmićima leži na preminulom šefu hrvatske države i njegovim najbližim saradnicima a da je neposrednu zapovijed za izvršenje zločina izdao potpredsjednik HDZ i potpredsjednik Herceg Bosne Dario Kordić. Zapovijed su sproveli pripadnici zloglasne jedinice tajne policije Džokeri (Jockers). Dvojicu od četvorice neposredno umiješanih u sprovođenje masakra - Antu Sliškovića i Tomislava Vlajića - nedavno su uhapsile hrvatske vlasti a Dariju Kordiću se već sudi pred Haškim tribunalom.

"Blaškić sada mora da bude oslobođen. Pogrešna presuda Blaškiću me zaista zabrinjava a postoji pritisak javnog mnijenja na Haški tribunal da ga oslobodi", izjavio je Martin Bel londonskom "Independentu".

Bel je bio dopisnik BBC iz Bosne u ključnim godinama rata a 1997. je kao nezavisni poslanik izabran u Donji dom britanskog parlamenta. Pojavio se i na Haškom tribunalu kao svjedok Blaškićeve obrane. Zapamćen je što se, kao dopisnik iz Bosne, pred kamerama uvijek pojavljivao u bijelom odijelu koje ga , smatrao je, "štiti od uroka". Ipak lakše je ranjen u jednom artiljerijskom napadu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 31

INTERVJU: Carla Del Ponte o prioritetima haškog tužilaštva
SUĐENJE KRNOJELCU: Svjedočenja bivših zatočenika o zlostavljanjima u fočanskom KP Domu
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Svedoci odbrane generala Krstića sumnjaju u dokaze o masakru u Srebrenici
TUŽILAŠTVO: Tuđman bi bio optužen... da je živ