HomeBLAŠKIĆU 45 GODINA ZATVORA
Odlukom prvostepenog vijeća Haškog tribunala, bivši zapovjednik HVO u Srednjoj Bosni proglašen je krivim po svim točkama optužnice. Okrivljen je da je individualno i kao zapovjednik odgovoran za zločine koje je HVO počinio nad Bošnjacima. Sudsko vijeće odlučilo da je sukob u Srednjoj Bosni, zbog umiješanosti Hrvatske, bio međunarodnog karaktera

Tihomir Blaškić u sudnici TribunalaTihomir Blaškić u sudnici Tribunala

Odlukom prvostepenog vijeća Haškog tribunala ,bivši zapovjednik HVO u Srednjoj Bosni, general Tihomir Blaškić, proglašen je danas krivim po svim točkama optužnice i osuđen na 45 godina zatvora. To je najteža kazna koju je dosad izrekao Međunarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

"Generale Blaškiću, krivi ste za sve zločine koji su vam pripisani, izuzev granatiranja Zenice", rekao je predsjedavajući sudac Claude Jorda/Klod Žorda. "Vi niste jedina osoba odgovorna za ono što je počinjeno... ali zločini za koje ste odgovorni su krajnje ozbiljni. Ratne akcije u kojima se ne vodi računa o međunarodnom humanitarnom pravu i koje su vođene mržnjom prema drugom narodu... su neprihvatljive", rekao je Jorda.

Sudsko vijeće obrazlaže da je Blaškić osobno naredio veliki broj napada i da nije spriječio niti kaznio zločine koje su tokom tih napada počinili njegovi podređeni. U optužnici se navodi da su od travnja/aprila 1992. do siječnja/januara 1994. godine pripadnici oružanih snaga HVO počinili ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv Bošnjaka u BiH, uključujući progon, ubojstva, uništavanja imovine i nehumani tretman civila.

Blaškić je optužen na temelju osobne i zapovjedne odgovornosti, a zločini za koje je okrivljen kvalificiraju se kao zločini protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja te teške povrede Ženevskih konvencija. Teške povrede Ženevskih konvencija primjenjive su u sukobima međunarodnog karaktera, a sudsko je vijeće zaključilo da je sukob u kojemu je sudjelovao Blaškić bio međunarodni. "Hrvatska je intervenirala u tom sukobu okrećući Bošnjake i Hrvate Srednje Bosne jedne protiv drugih", rekao je Jorda čitajući presudu.

Članovi sudskog vijeća Claude Jorda/Klod Žorda, Mohamed Shahabuddeen/Šahabudin i Almiro Rodrigues/Rodrigeš naglašavaju u presudi da je umiješanost Hrvatske u hrvatsko- bošnjački rat u BiH dokazana kroz, među ostalim, ekspanzionistička politička stajališta tadašnjeg hrvatskog predsjednika Tuđmana, kroz prisutnost hrvatske vojske u BiH, izmjenu kadrova između HV i HVO te značajnu materijalnu pomoć Hrvatske Herceg-Bosni.

Blaškić nije optužen da je osobno ubio nekog Bošnjaka, ali je "pokrenuo napade koji su rezultirali zločinima i stoga je za njih odgovoran", zaključilo je Vijeće.

Suci odbacuju tvrdnju obrane da Blaškić nije imao zapovjedni autoritet nad snagama HVO zbog njihove loše profesionalne organiziranosti. Suci također odbacuju argument da Blaškić nije imao zapovjedni autoritet nad svim područjima Srednje Bosne te da nije zapovijedao Vojnom policijom uoči njenog napada na Ahmiće. Oni navode da je Blaškić, dan uoči ofenzive HVO u Srednjoj Bosni i na sam dan napada, upućivao zapovijedi svim jedinicama HVO - vojnoj policiji, posebnim jedinicama i regularnim HVO brigadama.

"U 5:30 sati, 16. travnja/aprila 1993. Ahmići i brojna druga sela bili su napadnuti. Nekoliko sati kasnije oko stotinu Bošnjaka u Ahmićima i drugim selima bit će ubijeno i spaljeno, a njihove kuće uništene."

Suci naglašavaju da Blaškić, nije ništa preduzeo kad je saznao za zločine. Njegove naredbe za istragu o Ahmićima, iz svibnja/maja i kolovoza/augusta 1993. suci ne smatraju ozbiljnim pokušajem da se zločin istraži. "Niti jedan vojnik HVO, vojne policije i Jokera/Džokera nikada nije kažnjen za masakr u Ahmićima", upozoravaju suci.

"Dokazi pokazuju da je Blaškić bio dio plana čiji je cilj bio progon bošnjačkog stanovništva", zaključuje sudsko vijeće. Prihvaćanjem dužnosti zapovjednika Operativne zone HVO, Blaškić je znao da njegove aktivnosti neće biti samo vojne već i političke, napominje Vijeće, podsjećajući da je Blaškić sudjelovao na mnogim sastancima zajedno s političarima koji su imali otvoreno nacionalističke stavove. "Bio je svjestan kakva se politika vodi" - a to je bila politika diskriminacije prema Bošnjacima, kažu suci. "Dokumenti prezentirani na suđenju dokazuju da je optuženi želio uspostaviti vlast hrvatskih snaga u Srednjoj Bosni."

Zamjenik glavne tužiteljice Graham Blewitt/Grejem Bluit izrazio je nakon izricanja presude zadovoljstvo tužiteljstva nalazima sudskog vijeća i uvažavanjem argumenata optužbe. Blaškićev branitelj Anto Nobilo ocijenio je, međutim, da presuda odudara od dokaza prezentiranih na raspravi jer, kako napominje, nije dokazano da je Blaškić u svojim borbenim zapovijedima naredio zločine. Obrana nije očekivala ovakvu presudu i najavila je da će uložiti žalbu.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 2

SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Završen dokazni postupak optužbe
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Suđenje obustavljeno zbog hapšenja Dragoljuba Prcaća
PRESUDA TIHOMIRU BLAŠKIĆU: Haški odjeci na reakcije u Hrvatskoj
TUŽILAŠTVO: Komentari o američkoj potjernici za Miloševićem, Karadžićem i Mladićem
PRVO POJAVLJIVANJE DRAGOLJUBA PRCAĆA: "Nisam kriv"