HomeHAG O BELOVOJ INICIJATIVI
Nakon poziva britanskog poslanika Martina Bella za oslobađanje generala Tihomira Blaškića, na Tribunalu napominju da "ako se pojave nove činjenice, obrana ih može prezentirati Žalbenom vijeću"

Nakon poziva britanskog poslanika Martina Bella za oslobađanje generala Tihomira Blaškića, portparol Haškog tribunala je podsjetio kakav je trenutni pravni status Blaškića pred Haškim tribunalom. "Na osuđujuću presudu Blaškiću uložena je žalba i sada je na Blaškićevoj obrani da odluči koje će nove dokaze u toj žalbi prezentirati", rekao je portparol Jim Landale/Džim Lendejl. On je bio zamoljen da prokomentira poziv bivšeg reportera BBC i sadašnjeg poslanika Donjeg doma Martina Bella da se Blaškić odmah oslobodi jer - kako je prenio list The Independent/Indipendent - nedavno otkriveni materijali iz Zagreba ukazuju da on nije odgovoran za masakr u Ahmićima. Bell je, navodi list, rekao da će on pokrenuti Blaškićev slučaj i u britanskom parlamentu.

Portparol tribunala je, sa svoje strane, primijetio da "ako se pojave nove činjenice, obrana ih može prezentirati, a Žalbeno vijeće će ih razmotriti". On istodobno podsjeća da se ne može govoriti o oslobađanju optuženog prije završetka žalbenog postupka. "U ovom trenutku, Blaškić je osoba koja je proglašena krivom", napominje on.

Prvostepeno vijeće je bivšeg zapovjednika HVO u Srednjoj Bosni u ožujku/martu ove godine proglasilo krivim po svim točkama optužnice za zločine nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni i osudilo ga na 45 godina zatvora. Najteži zločin koji mu je stavljen na teret je masakr preko 100 Bošnjaka u Ahmićima. Premda je presuda o njegovoj odgovornosti za Ahmiće, očito, najviše utjecala na visinu kazne - dosad najviše koju je izrekao Haški tribunal - Blaškiću su na teret stavljeni i progoni Bošnjaka koje je HVO počinio u drugim područjima Srednje Bosne. Žalbeni podnesak obrane još nije objavljen te se ne zna na koje će se dijelove prvostepene presude odnositi žalba. Ako se neki nalazi iz presude ne dovode u pitanje - to znači da za njih ostaje vrijediti prvostepena okrivljujuća presuda. U svakom slučaju, obrana je i sama već najavila da, uz pomoć novo otkrivenih dokumenata iz Zagreba, namjerava u žalbenom postupku ponovno otvoriti "pitanje odgovornosti za zločin u Ahmićima".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 31

INTERVJU: Carla Del Ponte o prioritetima haškog tužilaštva
SUĐENJE KRNOJELCU: Svjedočenja bivših zatočenika o zlostavljanjima u fočanskom KP Domu
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Svedoci odbrane generala Krstića sumnjaju u dokaze o masakru u Srebrenici
TUŽILAŠTVO: Tuđman bi bio optužen... da je živ