HomeBLAŠKIĆ ĆE SE BRANITI ZAGREBAČKIM DOKUMENTIMA
Obrana traži da se tokom žalbenog postupka razmotre dokumenti koji joj nisu bili dostupni prije promjene vlasti u Hrvatskoj - Obrana želi dokazati da Blaškić ne snosi odgovornost za Ahmiće, Busovaču, Kiseljak i za djelovanje "Vitezova"

Tihomir Blaškić u sudnici TribunalaTihomir Blaškić u sudnici Tribunala

Obrana generala Tihomira Blaškića smatra da novi dokumenti, pronađeni u zagrebačkim arhivama prošle godine, mogu "radikalno promijeniti" činjenice na kojima se temelji okrivljujuća presuda bivšem zapovjedniku HVO u Srednjoj Bosni.

Blaškić je uložio žalbu na okrivljujuću presudu za zločine nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni te na kaznu od 45 godina zatvora. Dokumenti koji su obrani postali dostupni tek nakon promjene vlasti u Hrvatskoj prošle godine, trebali bi dokazati da Blaškić nije imao "stvarnu kontrolu" nad zločinima u Ahmićima, u području Busovače i Kiseljaka te nad djelovanjem jedinice za posebne namjene "Vitezovi". U podnesku Žalbenom vijeću, obrana ističe da mnoge značajne dokumente nije mogla predočiti tokom suđenja jer je do njih uspjela doći u isto vrijeme kad i tužitelji, odnosno tek nakon kraja Tuđmanovog režima i "dramatične promjene u politici Republike Hrvatske".

"Više dokumenata, posebno izvještaji obavještajnih službi o masakru u Ahmićima, dovoljni su da se ustanovi kako Blaškić nije trebao biti okrivljen", drži obrana i navodi, među ostalim, da postoji izvještaj SIS iz jeseni 1993. u kojem se navode imena zapovjednika i pripadnika specijalne jedinice Vojne policije "Jokeri" koji su izvršili napad (Vlado Ćosić, Paško Ljubićić, Zoran Krišto, Miroslav Bralo te Ivica Antolović). To, prema obrani, dokazuje da je Blaškić poduzeo što je mogao da se zločin istraži.

Uz osporavanje da je Blaškić kontrolirao Vojnu policiju i specijalne jedinice, obrana želi uvesti i nove dokumente o tome da bivši zapovjednik Operativne zone HVO nije imao stvarnu kontrolu nad djelovanjem HVO u Busovači koju je "kontrolirao Dario Kordić" te u Kiseljaku kojeg je "kontrolirao Ivica Rajić".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 40

TUŽILAŠTVO: Zadovoljstvo rezultatima prve posete Beogradu
SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Počeo dokazni postupak odbrane
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako su uklanjani leševi ubijenih zatvorenika fočanskog KP Doma
SUĐENJE MOMČILU KRAJIŠNIKU: Krajišnik poslednji put sam na optuženičkoj klupi
TRIBUNAL: Skinut "pečat" sa optužnice protiv Željka Ražnatovića Arkana