HomeREAKCIJE OPTUŽBE I OBRANE NA PRESUDU BLAŠKIĆU
"Presuda Blaškiću osigurat će, bar u određenoj mjeri, pravdu za žrtve", kaže tužitelj. "Nismo očekivali ovakvu presudu. Nije dokazano da je Blaškić naređivao zločine", reakcija je obrane

Presuda i kazna Tihomiru Blaškiću osigurat će, bar u određenoj mjeri, pravdu za tisuće obitelji koje su stradale u području u kojem je on bio zapovjednik, rekao je danas glasnogovornik Ureda tužitelja Paul Risley/Pol Rizli, komentirajući presudu i kaznu bivšem zapovjedniku HVO u Srednjoj Bosni.

Blaškić je danas proglašen krivim po svim točkama optužnice i osuđen na 45 godina zatvora.

"Možda ima osoba koje su po položaju bile više od Blaškića, a od kojih su neke sada mrtve. Usprkos činjenici da neki od njih vjerojatno neće završiti pred Tribunalom - Blaškić je bio dovoljno visokog položaja da njegova presuda osigura pravdu za žrtve", kaže Risley.

Tužiteljstvo napominje kako je značajno što Tribunal sada donosi presude "velikim ribama", odnosno osobama visokog vojnog i političkog ranga.

Blaškićeva obrana je, međutim, odmah po izricanju presude najavila žalbu. "Nismo očekivali ovakvu presudu", rekao je branitelj Anto Nobilo koji drži da je sudsko vijeće "jednostavno uzelo najtvrđu varijantu" prosuđivanja. "Uz svo poštovanje prema odluci sudaca, koju su donijeli po vlastitoj savjesti, ipak smatram da nije dokazana ključna stvar, odnosno da je Blaškić zapovjedio izvršenje bilo kog zločina", rekao je Nobilo.

"Blaškić je bio zapovjednik, zločini su se tamo dogodili, a to obrana nije sporila ni jednog trenutka. No sud je paušalno uzeo čak i da je on bio i vojni i civilni zapovjednik, jer su izjednačili civilnu i vojnu komponentu HVO što je apsolutno suprotno svemu što se dogodilo i dokumentima koji su izvedeni na sudu", kaže odvjetnik.

Sam Blaškić je presudu saslušao mirno, ne odajući da li je iznenađen kaznom od 45 godina zatvora. No, u trenutku nakon što je sudac pročitao kaznu, Blaškićeva supruga Ratka je sakrila lice u ruke i srušila sa stolice u galeriji sudnice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 2

SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Završen dokazni postupak optužbe
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Suđenje obustavljeno zbog hapšenja Dragoljuba Prcaća
PRESUDA TIHOMIRU BLAŠKIĆU: Haški odjeci na reakcije u Hrvatskoj
TUŽILAŠTVO: Komentari o američkoj potjernici za Miloševićem, Karadžićem i Mladićem
PRVO POJAVLJIVANJE DRAGOLJUBA PRCAĆA: "Nisam kriv"