HomeZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK NA SUĐENJU RASIMU DELIĆU
Odbrana bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića odustala od izvođenja svog posljednjeg svjedoka, čime je zaključen dokazni postupak na ovom suđenju. Završne riječi strana najavljene za 9. i 10. i ako bude potrebno 11. juni ove godine

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Odbrana bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića odustala je od ispitivanja svog posljednjeg svjedoka i saopštila da je okončala svoj dokazni postupak. Kako je tužilac saopštio da ne namjerava izvoditi dodatne dokaze time je, ujedno, zaključen dokazni postupak na ovom suđenju.

O karakteru generala Delića danas je trebao svjedočiti američki ambasador pri NATO Džejms Perdju/James Pardew, koji je u periodu koji pokriva optužnica bio pomoćnik Roberta Gelbarda, specijalnog američkog izaslanika za Balkan. Svjedok je, kako je saopšteno, doputovao u Hag i bio spreman da svjedoči, ali je odbrana u posljednji čas odustala od njegovog izvođenja.

Završne riječi strana u postupku zakazane su za 9. i 10. i ako bude potrebno 11. juni ove godine

General Delić se, po načelu komandne odgovornosti, tereti zato što nije spriječio ili kaznio zločine pripadnika odreda El Mudžahid koji su, po optužbi, bili u lancu rukovođenja i komandovanja Armije BiH. Odbrana to osporava i tvrdi da je taj odred bio samo formalno u sastavu Armije, da je u BiH imao "političke pokrovitelje" na najvišim položajima a da su ga kontrolisali stranci okupljeni oko Islamskog kulturnog instituta u Milanu i njegovog direktora šeika Envera Šabana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 362

KONAČNA PRESUDA: Smanjene kazne generalu Hadžihasanoviću i brigadiru Kuburi
USPOMENE IZ KNINA: Bliski susret kanadskog i hrvatskih generala
ZAVRŠNICA SUĐENJA: Okončan dokazni postupak odbrane generala Delića
BAJRAM I VIDOVDAN 1992.: Praznički masakri u Domu kulture u Čelopeku
ŽALBA: General Strugar negira da je naredio granatiranje Dubrovnika