HomeDA LI SU MUDŽAHEDINI BILI PLAĆENICI ILI SASTAVNI DIO ARMIJE BIH
U unakrsnom ispitivanju svjedoka odbrane Pola Korniša, profesora međunarodne bezbjednosti na Kraljevskom institutu u Londonu tužilac nastojao dobiti potvrdu teze da je odred El Mudžahid bio u lancu komandovanja i rukovođenja Armije BiH

Paul Cornish, svjedok odbrane Rasima DelićaPaul Cornish, svjedok odbrane Rasima Delića

U unakrsnom ispitivanju britanskog profesora Pola Korniša/Paul Cornish koji je, za odbranu, sačinio ekspertski izvještaj o pitanjima komandovanja i rukovođenja u savremenim uslovima ratovanja, optužba je nastojala dobiti potvrdu svoje teze da je odred El Mudžahid od 1993. do 1995. godine bio u lancu komandovanja i rukovođenja Armije BiH, kojom je tada zapovijedao optuženi general Rasim Delić.

Prema mišljenju profesora Korniša, jedinica koja odbija zadatke nadređene komande, ne podnosi izvještaje, nosi vlastite oznake i uniforme i finansira se iz vlastitih izvora ne može se smatrati dijelom jedinstvenog komandnog lanca. Dodatan problem je, po njemu, predstavljala činjenica da se radilo o strancima koji ne znaju lokalni jezik, tako da je i komunikacija bila otežana. Sve to, po njemu, upućuje da se radi o nekoj plaćeničkoj paravojnoj formaciji koja sticajem okolnosti operiše na istom području i ima iste ili slične ciljeve.

Na pitanje tužioca Derila Mandisa/Daryl Mundis da li bi promijenio mišljenje o statusu jedne takve jedinice ukoliko bi uzeo u obzir da je ona bila pretpočinjavana nekoj vojsci, svjedok je najprije odgovorio odrečno, objašnjavajući da ni u tom slučaju ne bi bili zadovoljeni svi preduslovi koji bi komandi osigurali kontrolu. Pod pretpostavkom da je komandant izdao naređenje kojim je jedna takva grupa vojnika formirana u jedinicu onda je on, prema svjedoku, uvjeren da se ona može u potpunosti uvesti u zapovjedni lanac.

Odgovarajući na sudijsko pitanje o eventualnoj nadležnosti vojne policije u slučaju da ranije opisana paravojna formacija počini neki zločin svjedok je odgovorio da je tu riječ o pravnom problemu koji izlazi iz okvira njegove struke. Kada je u pitanju odgovornost komandanta vojske u čijoj zoni odgovornosti su takvi zločini počinjeni to bi, po svjedoku, zavisilo od toga koliku je komandnu kontrolu on imao nad takvom formacijom, što je suštinsko pitanje u predmetu protiv bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH.

Suđenje se nastavlja sutra dodatnim ispitivanjem zaštićenog svjedoka optužbe “PW-9”, jednog od bivših zapovjednika u odredu El Mudžahid. Odbrana je ovog svjedoka pozvala na dodatno unakrsno ispitivanje nakon što joj je tužilaštvo sa zakašnjenjem objelodanilo zbirku dokumenata koju je italijanska vlada zaplijenila u Islamskom kulturnom institutu u Milanu. Među tim dokumentima se nalaze i borbeni izvještaji odreda El Mudžahid čiji sadržaj, po odbrani, “baca novo svjetlo” na slučaj generala Delića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 361

(NE)SELEKTIVNOST: Vojne mete ili civilni ciljevi
ZOV DŽIHADA: Da li su mudžahedinima komandovali generali ili šeici
ŠUMAR-ANALITIČAR: Govoriti istinu čak i pred sudom
ADMINISTRATIVNA PITANJA: Pečenje, dresovi i video trake