HomePOLITIČKI MOTIVI DODJELE PRIZNANJA ODREDU EL MUDŽAHID
Optužba je u unakrsnom ispitivanju svjedoka odbrane generala Rasima Delića nastojala dokazati da je o ratnim priznanjima odredu El Mudžahid odlučivao Generalštab Armije BiH, a ne Predsjedništvo. Svjedok kaže da je tako trebalo biti po pravilima ali da je iz političkih razloga u tom slučaju napravljen izuzetak

Alija Lončarić, svjedok odbrane Rasima DelićaAlija Lončarić, svjedok odbrane Rasima Delića

U unakrsnom ispitivanju svjedoka odbrane Alije Lončarića optužba je dokazivala da su dodjele priznanja jedinicama i pripadnicima Armije BiH bile u nadležnosti komandanta Generalštaba Rasima Delića, a ne Predsjedništva BiH. Optužba je na taj način nastojala osporiti iskaz svjedoka da o dodjeli priznanja pripadnicima odreda El Mudžahid u decembru 1995. godine nije odlučio Delić nego bivši predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Svjedok koji je od dolaska generala Delića na mjesto prvog čovjeka Armije BiH obavljao dužnost načelnika Odjeljenja za odlikovanja i priznanja je potvrdio da je tako trebalo biti po pravilima, ali tvrdi da je u praksi "odlučivala politika". Svjedok je ponovio svoju raniju tvrdnju da mu je general Sulejman Vranj, čovjek blizak predsjedniku, lično rekao da je Izetbegović naredio da se mudžahedinima daju priznanja kako bi ih privolio da mirno napuste BiH po potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U nadležnosti Predsjedništva su, po pravilima, bile dodjele odlikovanja kao što su medalja za slobodu, medalja sa zlatnim ili srebrnim mačevima, dok je Generalštab na prijedlog komandi korpusa odlučivao o priznanjima kao što su zlatni ljiljan i srebrni štit. U slučaju mudžahedina je, prema njegovim riječima, napravljen izuzetak jer je jedna od odredbi Dejtonskog sporazuma nalagala povlačenje svih stranaca iz BiH.

Na sugestiju sudije Frederika Harhofa/Harhoff da se prema nekim dokumentima sa početka novembra 1995. godine očito i ranije razmišljalo o dodjelama priznanja pripadnicima odreda El Mudžahid, svjedok je odgovorio da mirovni sporazum nije potpisan preko noći već se o njemu mjesecima prije potpisivanja raspravljalo i na sjednicama Stranke demokratske akcije (SDA), kao i na sastancima Patriotske lige.

General Delić, ukazivala je odbrana u dodatnom ispitivanju, tada nije bio član ni SDA ni Patriotske lige.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 361

(NE)SELEKTIVNOST: Vojne mete ili civilni ciljevi
ZOV DŽIHADA: Da li su mudžahedinima komandovali generali ili šeici
ŠUMAR-ANALITIČAR: Govoriti istinu čak i pred sudom
ADMINISTRATIVNA PITANJA: Pečenje, dresovi i video trake