HomeBOLJE JEDAN LOŠ NEGO DVA DOBRA GENERALA
Na suđenju generalu Rasimu Deliću svjedoči Pol Korniš, profesor međunarodne bezbjednosti na Kraljevskom institutu u Londonu koji je, za odbranu, sačinio ekspertski izvještaj o pitanjima komandovanja i rukovođenja u savremenim uslovima ratovanja

Paul Cornish, svjedok odbrane Rasima DelićaPaul Cornish, svjedok odbrane Rasima Delića

Odbrana bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića ispitala je u nastavku svog dokaznog postupka dr Pola Korniša/Paul Cornish, profesora londonskog Chatham House, formalno poznatog kao Kraljevski institut za međunarodne odnose. Britanski profesor je, za odbranu generala Delića, sačinio ekspertski izvještaj o pitanjima komandovanja i rukovođenja u savremenim uslovima ratovanja.

Chatham House je vodeći svjetski institut za debate i analize međunarodnih pitanja. Osnovan je 20-ih godina prošlog vijeka i otvorio je mogućnost zvaničnim delegacijama iz zemalja širom svijeta da nezvanično razgovaraju o svim aspektima međunarodnih odnosa, uključujući i međunarodnu bezbjednost.

Citirajući čuvenu Napoleonovu krilaticu da je “bolje imati jednog lošeg generala nego dva dobra” dr Korniš je u svom iskazu, između ostalog, istaknuo važnost tzv. jednostarješinstva koje podrazumijeva postojanje samo jednog starješine na određenim nivoima u lancu komandovanja koji je odgovoran za donošenje svih odluka. Sistem komandovanja i rukovođenja, prema njegovim riječima, funkcioniše na hijerarhijskom principu u kojem je “od suštinske važnosti da se vojno rukovodstvo može osloniti na svoje potčinjene”.

Pošto se general Delić, po načelu komandne odgovornosti, tereti za zločine pripadnika odreda El Mudžahid koji je po tvrdnji tužioca bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Armije BiH, odbrana je ukazivala na dijelove ekspertskog izvještaja koji podupiru njen stav da se jedinica koja odbija zadatke nadređene komande, ne podnosi izvještaje, nosi vlastite oznake i uniforme i finansira iz vlastitih izvora - ne može smatrati dijelom jedinstvenog komandnog lanca. U takvim situacijama se, kaže svjedok, postavlja pitanje “ugrađenosti te jedinice u cjelokupan sistem”. Takođe, smatra svjedok, otvara se i pitanje da li se i u kojoj mjeri komandant može osloniti na takvu jedinicu.

Na zahtjev Delićevog branioca Nikolasa/Nicholas Robsona da prokomentariše situaciju u kojoj bi neka jedinica primala naređenja od nekog izvan vojnog sistema u kojem se zvanično nalazi, svjedok je rekao da bi time bio prekršen princip jedinstvene komande, te se takva jedinica “ne bi mogla smatrati dijelom jedinstvenog komandnog lanca”. Odbrana, naime, tvrdi da je jedinica El Mudžahid primala naređenja od tzv. "šure", vrhovnog tijela mudžahedina čije se glavno sjedište, sudeći po dokumentima iz tzv. italijanske kolekcije dokumenata, nalazilo u Islamskom kulturnom institutu u Milanu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 361

(NE)SELEKTIVNOST: Vojne mete ili civilni ciljevi
ZOV DŽIHADA: Da li su mudžahedinima komandovali generali ili šeici
ŠUMAR-ANALITIČAR: Govoriti istinu čak i pred sudom
ADMINISTRATIVNA PITANJA: Pečenje, dresovi i video trake