Home“ČOVJEK OD POVJERENJA”
Svjedok odbrane Zvonko Jurić, bivši zapovjednik jedne brigade HVO, generala Rasima Delića opisuje kao “čovjeka od povjerenja” i ukazuje na njegove zasluge za izbjegavanje sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH na području Tuzle

Zvonko Jurić, svjedok odbrane Rasima DelićaZvonko Jurić, svjedok odbrane Rasima Delića

Zvonko Jurić, bivši zapovjednik 115. brigade HVO “Zrinski” opisao je bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića kao čovjeka “od potpunog povjerenja” i zaslužnog što na području Tuzle u jesen 1993. godine nije došlo do oružanog sukoba između HVO i Armije BiH čime je, prema njegovim riječima, spriječeno masovno iseljavanje oko 40.000 Hrvata sa tog područja.

Svjedok je u glavnom ispitivanju naveo da mu je Delić prilikom susreta u Tuzli krajem oktobra 1993. godine jasno stavio do znanja da do sukoba Armije BiH i HVO na tom području “ne smije doći”. U to vrijeme hrvatsko-muslimanski sukob na jugu je dostigao svoj vrhunac i ubrzano se prenosio prema sjeveru zemlje. Situaciju je dodatno zaoštrio napad HVO na Stupni Do prilikom kojeg su počinjeni zločini nad muslimanskim stanovništvom, nakon čega je hrvatsko stanovništvo u tuzlanskoj regiji strahovalo od eventualne odmazde Armije BiH.

S obzirom da je Predsjedništvo BiH u decembru 1992. godine proglasilo HVO nelegalnom vojnom formacijom, a sve učestaliji incidenti u hrvatskim i muslimanskim selima prijetili izbijanjem otvorenih sukoba, tuzlanski Hrvati okupljeni u odredu “Zrinski” su se za rješenje novonastale situacije obratili generalu Deliću. Iako je mogao narediti da se problem riješi vojnim putem “u jednom danu”, Delić je svjedoku dao otvorene ruke da sam predloži rješenje kojim će se izbjeći sukob, a s kojim će hrvatski narod biti zadovoljan. Svjedok je, nakon toga, donio odluku da raspusti brigadu “Zrinski”, a njenim pripadnicima ostavi izbor da li će se, potom, uključiti u redove Armije BiH.

Svjedok smatra da je spomenuti dogovor o raspuštanju odreda “Zrinski” bio ključan za potpisivanje primirja između Armije BiH i HVO koji je potpisan u februaru 1994. godine, a nedugo potom i Vašingtonskog mirovnog sporazuma. Što se generala Delića tiče, svjedok kaže da ga je realizacija dogovorenog rješenja oko HVO postrojbi u Tuzli uvjerila da je general Delić “čovjek od riječi” koji je “po svaku cijenu želio izbjeći sukobe”.

Osim što je tokom glavnog ispitivanja ulagao prigovore zbog relevantnosti tema o kojima se govorilo u odnosu na optužnicu, tužilac nije imao pitanja za ovog svjedoka. Suđenje se nastavlja sutra iskazom novog svjedoka odbrane bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 361

(NE)SELEKTIVNOST: Vojne mete ili civilni ciljevi
ZOV DŽIHADA: Da li su mudžahedinima komandovali generali ili šeici
ŠUMAR-ANALITIČAR: Govoriti istinu čak i pred sudom
ADMINISTRATIVNA PITANJA: Pečenje, dresovi i video trake