HomeHARADINAJ I BALAJ OSLOBOĐENI, BRAHIMAJU 6 GODINA ZATVORA
Tužilaštvo je, po oceni Pretresnog veća, dokazalo da su pripadnici OVK počinili zločine – ubistva, okrutnog postupanja, mučenja i silovanja – opisane u osam tačaka optužnice, ali sem u dva slučaja nije izvan razumne sumnje dokazana umešanost i odgovornost optuženih. Sudije "stekle snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno"

Ramush Haradinaj prilikom izricanja presudeRamush Haradinaj prilikom izricanja presude

Ramuš/Ramush Haradinaj i Idriz Balaj oslobođeni su danas po svim tačkama optužnice dok je treći optuženi, Lahi Brahimaj, proglašen krivim za dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja i osuđen na šest godina zatvora.

Trojica bivših zapovednika OVK bili su optuženi za učešće u "udruženom zločinačkom poduhvatu" sa ciljem da se uspostavi i učvrsti "potpuna kontrola OVK nad operativnom zonom Dukađin/Dukagjin", što je po tužilaštvu ostvarivano "napadima, progonom i prisilnim uklanjanjem srpskih civila iz te oblasti", kao i "prinudnim i nasilnim suzbijanjem svake stvarne ili pretpostavljene kolaboracije albanskih i romskih civila sa Srbima". U ukupno 37 tačaka optužnice pripisana im je odgovornost za otmice, zatočavanja, prebijanja, mučenja i ubistva civila, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Pretresno veće kojim je predsedavao holandski sudija Ori/Orie, a u čijem su sastavu bili još i sudije Hopfel iz Austrije i Stole iz Norveške, je najpre zaključilo da u periodu na koji se odnosi optužnica – od 1. marta do 30. septembra 1998. godine – otmice, zlostavljanja i ubistva civila nisu bili takvih razmera i takve učestalosti da bi se moglo zaključiti da je postojao sistematski i rasprostranjeni napad na civilno stanovništvo, što je preduslov da bi se neko delo moglo kvalifikovati kao zločin protiv čovečnosti.

Veće je, dalje, zaključilo da dokazi koje je prezentiralo tužilaštvo nisu dovoljni za zaključak o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata i navodnom zajedničkom kriminalnom cilju optuženih, pa je odbacilo i ovaj vid odgovornosti Haradinaja, Balaja i Brahimaja.

Tužilaštvo je, po oceni Pretresnog veća, dokazalo da su pripadnici OVK počinili zločine – ubistva, okrutnog postupanja, mučenja i silovanja – opisane u osam tačaka optužnice, ali sem u dva slučaja nije izvan razumne sumnje dokazana umešanost i odgovornost optuženih. Oba slučaja odnose se na okrutno postupanje i mučenje kosovskih Albanaca koji su zbog odbijanja da se priključe OVK ili pod optužbama za saradnju sa srpskim vlastima zatočeni u logoru OVK u Jablanici kojim je zapovedao optuženi Lahi Brahimaj, tadašnji član Glavnog štaba OVK, koji je lično učestvovao u zlostavljanju tih zatočenika.

Oslobađajuća presuda Idrizu Balaju doneta je većinom glasova, sa izdvojenim i suprotnim mišljenjem austrijskog sudije Hopfela koji smatra da postoji dovoljno dokaza o njegovoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje ubistva jedne kosovske Albanke koju je prisilio da se pridruži OVK.

To je, uglavnom, sve što je Pretresno veće moglo da zaključi na osnovu dokaza koje je izvelo tužilaštvo. Saopštavajući presudu, sudije su ukazale na "značajne teškoće" sa svedocima, s kojima su se suočavali tokom postupka. Od oko 80 svedoka, 34 su dali iskaz uz zaštitne mere, dok je veće bilo prinuđeno da izda čak 18 obavezujućih poziva za svedočenje, pa i nekoliko naloga za hapšenje nevoljnih svedoka. Pretresno veće je, istakao je sudija Ori, "steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno", kao i da na Kosovu postoji "nestabilna bezbednosna situacija koja nije ugodna za svedoke". U paragrafu 28 presude se navodi da su "teškoće vezane za pribavljanje dokaza predstavljale značajnu karakteristiku ovog suđenja", kao i da se pred sudom nije pojavilo nekoliko svedoka "za koje se očekivalo da će svedočiti o centralnim aspektima predmeta".

U tužilaštvu ne žele da komentarišu presudu sem što ukazuju da će je narednih dana detaljno razmotriti i proceniti da li će iskoristiti pravo na žalbu. Prema rečima njegove predstavnice za štampu, Olge Kavran, tužilac je posebno zabrinut u vezi sa problemom svedoka na koji su ukazale i sudije. Kavran, takođe, podseća da je tokom suđenja Haradinaju, Balaju i Brahimaju tužilaštvo u više navrata upozoravalo da takvi problemi dovode u pitanje mogućnost izvođenja dokaza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 359

NEDOSTATAK DOKAZA: Neuspeh tužilaštva u postupku protiv bivših zapovednika OVK
OTMICA ILI PREDAJA: Kako su se zarobljenici Armije BiH našli u rukama mudžahedina
ŽALBENA RASPRAVA: Poništiti ili pooštriti kaznu Naseru Oriću?
ŠEŠELJEVCI U ZVORNIKU: Mučenje i smrt pod nadzorom četničkog vojvode