HomePRESUDA HARADINAJU U ČETVRTAK 3. APRILA
Optužba je za bivše zapovednike OVK Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja tražila kazne od po 25 godina zatvora, dok je odbrana zahtevala oslobađajuće presude, tvrdeći da nije dokazana njihova krivica za zločine nad albanskim, srpskih i romskim civilima 1998. godine

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenjaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenja

Presuda Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju biće izrečena u četvrtak 3. aprila 2008. godine u 16 časova – saopšteno je danas u Haškom tribunalu.

Suđenje bivšim zapovednicima OVK, optuženim za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u leto 1998. godine u kosovskoj oblasti Dukađin, počelo je 5. marta prošle godine i naprasno je završeno 30. novembra 2007. kada je odbrana najavila da neće izvoditi svoje dokaze budući da smatra da optužba nije ništa dokazala.

U završnim rečima, održanim od 21. do 23. januara ove godine, optužba je tvrdila da su Haradinaj, Balaj i Brahimaj "sa velikim entuzijazmom" učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao ubistvom najmanje 40 ljudi samo zato što su druge nacije (Srbi i Romi) ili drugačijeg političkog opredeljenja (Albanci –navodni kolaboracionisti). Optužba smatra da je izvan razumne sumnje dokazala ličnu umešanost trojice optuženih u ubistva i mučenja civila te je od veća tražila da se Haradinaj, Balaj i Brahimaj proglase krivim za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja i osude na kazne od po 25 godina zatvora.

Branioci trojice optuženih su u završnim rečima tvrdili da optužba nije izvan razumne sumnje dokazala nijednu od 37 tačaka optužnice, te su zahtevali oslobađajuće presude za Haradinaja, Balaja i Brahimaja.

Pretresnim većem koje će sledećeg četvrtka izreći presudu bivšim zapovednicima OVK predsedava holandski sudija Ori/Orie, a u njegovom su sastavu još i sudije Hopfel iz Austrije i Stole iz Norveške.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 359

NEDOSTATAK DOKAZA: Neuspeh tužilaštva u postupku protiv bivših zapovednika OVK
OTMICA ILI PREDAJA: Kako su se zarobljenici Armije BiH našli u rukama mudžahedina
ŽALBENA RASPRAVA: Poništiti ili pooštriti kaznu Naseru Oriću?
ŠEŠELJEVCI U ZVORNIKU: Mučenje i smrt pod nadzorom četničkog vojvode