HomeMUDŽAHEDINI IZ ŽELJEZNOG POLJA
Svjedok odbrane generala Rasima Delića potvrdio da se u Željeznom Polju kod Žepča nalazio centar mudžahedina okupljenih oko Abu Zubeira. Ti mudžahedini, kako tvrdi, nisu bili u sastavu odreda El Mudžahid niti su pripadali nekoj drugoj jedinici Armije BiH

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Svjedočeći pod mjerama zaštite identiteta, lika i glasa bivši pripadnik 319. oslobodilačke brigade Armije BiH potvrdio je za odbranu generala Rasima Delića da se u Željeznom Polju kod Žepča nalazio centar mudžahedina okupljenih oko stranog ratnika arapskog porijekla po imenu Abu Zubeir. Ta grupa je djelovala nezavisno od jedinica Armije BiH i, tvrdi svjedok, nije bila u sastavu odreda El Mudžahid.

Sjedište Abu Zubeirove grupe se, prema riječima svjedoka, nalazilo u zgradi osnovne škole u zaseoku Biljevine. Bili su okupljeni oko arapskog centra pod nazivom "El Faruk". Neki od Arapa su nosili uniforme i oružje, dok su drugi bili obučeni u tradicionalne arapske nošnje. Sve u svemu, rekao je, bilo ih je teško razlikovati jedne od drugih.

Svjedok je potvrdio da se i u njegovoj četi, u sastavu 319. brigade Armije BiH, nalazilo osam ili devet Arapa. Njih je opisao kao "disciplinovane borce i dobre ljude" koji nisu imali nikakve veze sa Abu Zubeirovom grupom ili odredom El Mudžahid. Kao i ostali pripadnici Armije BiH bili su, kaže, dobro upoznati sa odredbama Ženevskih konvencija, a rukovodili su se i vjerskim načelima koja strogo zabranjuju mučenje i zlostavljanje zarobljenika.

Svjedok je naveo da su služba bezbjednosti brigade i civilna policija u Žepču često optuživali Arape iz sastava njegove brigade za incidente koji su se događali na tom području samo zato što su bili Arapi. U svim takvim slučajevima su, kako tvrdi, pokrenute istrage koje su pokazale da su optužbe neosnovane. S druge strane, "njegovi Arapi" se nisu slagali sa drugim mudžahedinima pošto su se ponašali slobodnije, odnosno "slušali su muziku, pili i pušili".

Uoči početka operacije "Farz" na Vozućkoj visoravni svjedok je uočio grupu od pedesetak stranih boraca iz Abu Zubeirove grupe u selu Borovnice. Vidio ih je još jedanput prvog dana operacije kod jednog sela koje su zauzeli pripadnici Armije BiH. Koliko se on sjeća, mudžahedini su se kretali prema sjeveru.

Odbrana je tokom dokaznog postupka optužbe ovu grupu stranih ratnika dovodila u vezu sa nestankom oko 50 srpskih vojnika u selu Kesten tokom izvođenja operacije "Farz" na ozrensko-vozućkom ratištu. Prema optužnici, grupu od oko 50 srpskih vojnika su zarobili pripadnici Armije BiH i predali odredu El Mudžahid nakon čega im se gubi svaki trag, a pretpostavlja se da su mrtvi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 358

POLITIČKA (NE)VOLJA: Zašto se Armija BiH nije obračunala sa odmetnutim mudžahedinima?
VIDEO DOKAZI: Vojislav Šešelj kao "prikladna vojnička pojava"