HomeSLUČAJ "ZAGUBLJENIH" DOKUMENATA
Odbrana generala Rasima Delića najavila da će sljedeće sedmice reducirati broj svjedoka koje je planirala ispitati pošto je otkrila da dokumenti koje je tužilaštvo zaboravilo da im na vrijeme objelodani sadrže informacije koje "bacaju novo svjetlo" na predmet koji se vodi protiv bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH

Vasvija Vidović, braniteljica Rasima DelićaVasvija Vidović, braniteljica Rasima Delića

Odbrana generala Rasima Delića obavijestila je danas Pretresno vijeće koje vodi predmet protiv bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH da sljedeće sedmice neće ispitati sve planirane svjedoke pošto im tužilaštvo nije na vrijeme objelodanilo zbirku "važnih" dokumenta koji bi svjedoci tokom svojih iskaza trebali komentarisati.

Prema riječima advokata Vasvije Vidović radi se o dokumentima "od krucijalne važnosti" za odbranu generala Delića koje je italijanska vlada zaplijenila prilikom pretresa Islamskog kulturnog instituta u Milanu. Ti dokumenti su predati Uredu haškog tužioca u martu 2006. godine kada su, u skladu sa članom 68 Pravilnika o postupku, trebali biti objelodanjeni odbrani generala Delića. No, odbrana je prvi set dokumenata dobila tek u februaru ove godine.

Pošto spomenuti dokumenti, po riječima Vasvije Vidović, bacaju "potpuno novo svjetlo" na predmet generala Delića, nakon njihovog proučavanja, biće razmotren drugačiji pravac izvođenja dokaza odbrane. Takođe će biti razmotrena i, eventualno, dopunjena lista ranije najavljenih svjedoka. Dodatni problem, po njenim riječima, predstavlja činjenica da je većina dokumenata na arapskom jeziku, pa će trebati vremena da se oni prevedu. Prvi prevodi dokumenta su, kako je kazala, pokazali da se među njima nalaze i borbeni izvještaji odreda "El Mudžahid" čiji su pripadnici, po tužiocu, počinili zločine za koje se, po načelu komandne odgovornosti, tereti general Delić.

Po riječima tužioca Derila Mandisa/Daryl Mundis radi se o obimnom pisanom materijalu koji je u martu 2006. godine unesen u elektronski sistem suda, ali je tamo i "zaboravljen" sve do samog finiša izvođenja dokaza optužbe. "Materijal je trebao biti objelodanjen onog trenutka kad smo ga mi dobili", priznao je tužilac i dodao da u ovom trenutku "ne može objasniti" zašto to nije i učinjeno. Preuzimajući u potpunosti odgovornost za ovaj propust, tužilac je rekao da su poduzeti koraci da se ustanovi šta se dogodilo, i najavio da će o slučaju "zagubljenih dokumenata" moći reći nešto više krajem sljedeće sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 358

POLITIČKA (NE)VOLJA: Zašto se Armija BiH nije obračunala sa odmetnutim mudžahedinima?
VIDEO DOKAZI: Vojislav Šešelj kao "prikladna vojnička pojava"