HomeNI ČUO NI VIDIO
Enver Adilović, bivši pripadnik Sedme muslimanske brigade Armije BiH u nastavku dokaznog postupka odbrane generala Rasima Delića tvrdio da u sastavu te brigade nije bilo nijednog stranog ratnika. "Nisam ih ni sreo ni vidio u jedinicama Sedme muslimanske, niti sam čuo da ih je bilo", kaže svjedok

Enver Adilović, svjedok odbrane Rasima DelićaEnver Adilović, svjedok odbrane Rasima Delića

U Sedmoj muslimanskoj brigadi Armije BiH nije bilo nijednog stranog ratnika, tvrdio je u nastavku dokaznog postupka odbrane bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića nekadašnji pripadnik te brigade Enver Adilović. "Nisam ih ni sreo ni vidio u jedinicama Sedme muslimanske, niti sam čuo da ih je bilo", rekao je odgovarajući na pitanja Delićevog advokata Nikolasa/Nicholas Robsona.

Svjedok je u glavnom ispitivanju naveo da se početkom rata 1992. godine priključio Teritorijalnoj odbrani u Vitezu, te da je nekoliko mjeseci kasnije, u novembru iste godine, prešao u sastav Sedme muslimanske brigade gdje je komadnovao Četvrtom krajiškom četom u sastavu Prvog bataljona.

Odbrana je uz pomoć ovog svjedoka pobijala tačnost podataka sa spiska pripadnika Muslimanskih oružanih snaga koji je optužba uvela u spise tokom svog dokaznog postupka, a na kojem je navedeno svjedokovo ime kao i njegov tadašnji navodni nadimak - Ibn Šefik. Svjedok tvrdi da nikada nije bio pripadnik Muslimanskih oružanih snaga, niti je čuo za spomenuti nadimak.

Svjedok je, potom, naveo da je 28. decembra 1992. godine, prilikom povratka iz operacije Sedme muslimanske brigade kod Visokog vidio nekoliko stranih ratnika "tamnije puti", ali se nije zaustavljao niti razgovarao sa njima. Pretpostavlja da se radilo o stranim borcima, odnosno mudžahedinima, ali tvrdi da oni nisu učestvovali u spomenutoj operaciji Sedme muslimanske brigade.

Svjedok nije promijenio mišsljenje ni nakon što mu je tužilac u kontraispitivanju pokazao dva dokumenta u kojima se govori o toj operaciji i spominju grupe Arapa i Turaka koje "napreduju na frontu zajedno sa borcima iz Travnika". "Znam da tamo nije bilo ni Turaka ni Arapa pošto sam ja vodio Travničane u toj operaciji", rekao je svjedok. Odbrana je u kontraispitivanju osporavala vjerodostojnost tih dokumenta ukazujući da na njima nema ni potpisa ni pečata.

Suđenje se nastavlja narednog utorka iskazom novog svjedoka odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 357

POSLE "OLUJE": Postoji li vojno opravdanja za napad na civile
PITANJE ODGOVORNOSTI: Mudžahedini su bili politički a ne vojni problem
ČETNICI & ČETNICI: Šešelj svojata jedne a odriče se drugih četnika
PARTIJA ŠAHA: Tolimir igra samo na ćirilici