HomePRVI SVJEDOK ODBRANE GENERALA DELIĆA
Odbrana generala Rasima Delića u uvodnoj riječi najavila da će "razjasniti sve nedoumice" oko uloge bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH u vrijeme kada su počinjeni zločini i predočiti dokaze o "realnom stanju" koje je tada vladalo. Prvi svjedok odbrane je Haso Ribo, bivši komandant Štaba teritorijalne odbrane u Travniku

Haso Ribo, svjedok odbrane Rasima DelićaHaso Ribo, svjedok odbrane Rasima Delića

Odbrana generala Rasima Delića smatra da tužilac tokom svog dokaznog postupka "nije ušao u suštinu problema" i izveo dovoljno dokaza koji bi mogli dovesti do osuđujuće presude bivšem komandantu Generalštaba Armije BiH. "Kada bi se u ovom trenutku donosila presuda vjerujemo da bi general Delić bio oslobođen svih optužbi", rekao je ko-branilac Nikolas/Nicholas Robson u uvodnoj riječi dokaznog postupka odbrane.

Ukazujući da je optužba prilikom izvođenja svojih dokaza prikazala "površnu priču" o "teškim i složenim" problemima sa kojima se suočavalo bosanskohercegovačko političko i vojno rukovodstvo na početku i tokom sukoba, odbrana je najavila da će "razjasniti sve nedoumice" oko uloge generala Delića u vrijeme kada su počinjeni zločini navedeni u optužnici i predočiti dokaze o "realnom stanju" koje je tada vladalo.

Za svog prvog svjedoka od ukupno najavljenih 24 odbrana je pozvala Hasu Ribu, bivšeg komandanta Štaba teritorijalne odbrane Travnik. On je na početku svjedočenja potvrdio tezu odbrane da su lokalne civilne vlasti u Travniku i tamošnji islamski vjerodostojnici regularne oružane snage RBiH smatrali "komunističkom tvorevinom" a njene pripadnike "manjim Muslimanima" od njih samih. Zato su, prema njegovim riječima, na početku rata, kao pandan Hrvatskim oružanim snagma (HOS) formirali Muslimanske oružane snage (MOS) čiji je idejni vođa bio bio izvjesni Zihnija Aganović koji je, kako tvrdi, podržavao mudžahedine.

Svjedok tvrdi da ni travnički MOS ni ostale isključivo muslimanske oružane formacije poput Patriotske lige i Zelenih beretki nikada nisu ušle u sastav Teritorijalne odbrane (TO), odnosno Armije BiH. Naprotiv, tvrdi da su im predstavljali veliki problem jer su u nastojanju da pridobiju što veći broj ljudi na svoju stranu proturali glasine da je MOS jedini zaštitnik muslimanskog naroda.

Ukazujući na to kakav su utjecaj imale lokalne civilne vlasti u odnosu na regularne oružane snage RBiH svjedok je, između ostalog, naveo da je i njega na položaj komandanta štaba TO imenovao tadašnji načelnik općine Travnik što, kako je rekao, nije bilo u skladu sa uobičajenim vojnim propisima.

Opisujući tešku humanitarnu situaciju i veliki broj izbjeglica u Travniku odbrana je citirala i neke dijelove iz knjige "Doba pakla" britanskog novinara Eda Vulijamija/Vulliamy koji se u proljeće 1993. godine susreo i razgovarao sa svjedokom. Novinar britanskog "Guardiana" opisuje Travnik kao "raskršće na kojem se susreću sav strah, bijeda, nasilje, razboritost i hrabrost" bosanskohercegovačkog rata. Svjedok je naveo da je situacija bila još gora.

Svjedočenje Hase Ribe biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 356

"VEĆI MUSLIMANI": Civilne i vjerske vlasti naklonjene mudžahedinima
DOVOLJNO DOKAZA: "Srebreničkoj sedmorki" ostaju sve tačke optužnice
ŠEŠELJEVA STRATEGIJA: Optužbe su najbolja odbrana
POGREŠNA ANALOGIJA: Martiću ipak nije suđeno za paljevinu Rajhstaga
POJAČANJE: Nove sudije za nova suđenja