HomeMUDŽAHEDINI DOŠLI SA ZENGAMA
Halim Husić, profesor povijesti u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, na suđenju bivšem komandantu Generaštaba Armije BiH Rasimu Deliću opisao kako je u BiH ušla grupa stranih ratnika arapskog porijekla koja je bila jezgro odreda El Mudžahid oformljenog u julu 1993. godine

Halim Husić, svjedok odbrane Rasima DelićaHalim Husić, svjedok odbrane Rasima Delića

Profesor povijesti u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu Halim Husić na suđenju bivšem komandantu Generaštaba Armije BiH Rasimu Deliću tvrdi da je u aprilu 1992. godine jedna grupa stranih ratnika arapskog porijekla u BiH ušla sa "zengama" Midhata Purića Hadžije koji je u to vrijeme bio pripadnik Vojske Hrvatske.

Husića je početak rata zatekao u Zagrebu gdje je, kako je naveo, u više navrata susretao strane borce iz arapskih zemalja koji su tražili način da uđu u BiH. Oni su se, naveo je svjedok, kretali u društvu pripadnika Vojske Hrvatske i jedinica Armina Pohare, Ekrema Mandala i Mihata Purića Hadžije – Bošnjaka koji su se sa svojim ljudima borili na sjeveru BiH a potom vraćali u Zagreb gdje im je bilo sjedište.

Svjedok je naveo da ga je Purić, inače njegov komšija iz Mehurića, u aprilu 1992. godine pozvao da s njim i stranim borcima iz Zagreba putuje do Travnika, ali da je on tu ponudu odbio pošto mu je predsjednik SDA Hrvatske Šemso Tanković savjetovao da radije ide sam. Po dolasku u Mehurić u maju '92. godine svjedok se, kako tvrdi, ponovo se susreo sa Purićevim "zengama" i Arapima koje je viđao u Zagrebu. Oni su mu, kako kaže, rekli da su došli sa Purićevim ljudima.

Ta grupa Arapa se, prema svjedokovim navodima, uz odobrenje civilnih vlasti smjestila u zgradu osnovne škole u Mehuriću. Uskoro nakon toga su počeli sa organizacijom vjerske obuke i raspodjelom humanitrne pomoći lokalnom stanovništvu. Posto su bili jedini koji su "pružili ruku pomoći" mudžhedini su imali ogromnu podršku naroda i lokalnih civilnih vlasti – tvrdi Husić.

Svjedok koji se, prema vlastitim tvrdnjama, nije slagao sa jednonacionalnim oblicima vojnog organizovanja se u međuvrmenu pridružio Teritorijalnoj odbrani, a kasnije i 306. brdskoj brigadi Trećeg korpusa Armije BiH gdje je do kraja 1993. godine obavljao dužnost pomoćnika komandanta za moral. Tokom tog perioda mudžahedini se, kako tvrdi, nikada nisu borili "bok uz bok" sa borcima 306. brigade.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 357

POSLE "OLUJE": Postoji li vojno opravdanja za napad na civile
PITANJE ODGOVORNOSTI: Mudžahedini su bili politički a ne vojni problem
ČETNICI & ČETNICI: Šešelj svojata jedne a odriče se drugih četnika
PARTIJA ŠAHA: Tolimir igra samo na ćirilici