HomeNA ČIJEM SU PLATNOM SPISKU BILI REZERVISTI
Uvidom u dokumentaciju MUP, odbrana Ljubeta Boškoskog nastoji da ospori da su osobe sa tužiočevog spiska rezervista učestvovale u napadu na Ljuboten. Od 14 osoba sa tog spiska koje su isplaćene kao pripadnici rezervnog sastava policije, samo je jedna bila angažovana u vreme događaja u Ljubotenu, tvrdi svedok odbrane Đoko Popovski

Kristo Zdravkovski, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogKristo Zdravkovski, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Kristo Zdravkovski, bivši načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova (OUP) u Bitoli, je odbrani Ljubeta Boškoskog dostavio niz krivičnih prijava koje su podnete protiv učesnika u anti-albanskim demonstracijama u tom gradu, početkom maja i juna 2001. godine.

Zdravskovski tvrdi da su javnom tužilaštvu u Bitoli podnete prijave protiv 44 osobe. Tužilaštvo je potom protiv njih podiglo optužnice ali je odustalo od gonjenja nakon usvajanja Zakona o amnestiji u martu 2002. godine.

Na osnovu izveštaja nevladine organizacije Hjumn Rajts Voč/Human Rights Watch (HRW), tužilac je tvrdio da su u demonstracijama protiv makedonskih Albanaca u Bitoli učestvovali i policajci ali da protiv njih nije podneta nijedna krivična prijava. Svedok je rekao da "su to špekulacije", da on "nije imao takvih saznanja" i da "tako nešto nije moguće". U odgovorima na dodatna pitanja odbrane, Zdravkovski je potvrdio da žrtve nisu prijavile nedozvoljeno ponašanje policije.

Nakon Zdravskovskog, odbrana je na klupu za svedoke pozvala Đoka Popovskog, zaposlenog u Sektoru za finansije Ministarstva unutrašnjih poslova. Na zahtev odbrane, Popovski je proverio da li su osobe sa spiska od 40 imena koji mu je dostavila odbrana, bile zaposlene u MUP i da li su primali naknadu kao policijski rezervisti. Najverovatnije je reč o spisku osoba koje su, po optužbi, bile sastavni deo jedinice koja je, pod komandom Johana Tarčulovskog, učestvovala u operaciji u Ljubotenu, 12 avgusta 2001. godine. Boškoski i Tarčulovski se terete za nezakonit napad na to selo.

Uvidom u dokumentaciju, Popovski je utvrdio da nijedna od navedenih osoba nije bila zaposlena u MUP, niti se nalazila na platnom spisku. Od njih 14 koji su naknadu dobili kao pripadnici rezervnog sastava, samo je jedna osoba bila angažovana od početka avgusta, dok za ostale postoje podaci tek od 16. avgusta 2001. godine.

Unakrsno ispitivanje Popovskog zakazano je za ponedeljak popodne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski