HomeDA LI JE PREDSEDNIK MAKEDONIJE NAREDIO NAPAD NA LJUBOTEN
Zlatko Keskovski, svedok odbrane Ljubeta Boškoskog, tvrdi da je napad na Ljuboten naredio bivši predsednik Makedonije Boris Trajkovski koji je bio "besan zbog učestalih napada ONA na makedonske snage bezbednosti i pretnje koju si ti napadi predstavljali za potpisivanje Ohridskog mirovnog sporazuma"

Zlatko Keskovski, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogZlatko Keskovski, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

U nekoliko izveštaja Prve gardijske brigade makedonske Armije iz avgusta 2001. godine navodi se da po naređenju tadašnjeg predsednika Borisa Trajkovskog "tajna operacija u Ljubotenu treba da počne 11. avgusta".

Po tvrdnjama Zlatka Keskovskog koji je u to vreme bio šef predsednikovog obezbeđenja a danas svedoči u odbranu Ljubeta Boškoskog, naređenje za napad je usledilo nakon zasede 10. avgusta, kada je u eksploziji mine koju su postavili pripadnici Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca poginulo osam makedonskih vojnika.

Predsednik je, svedočio je Keskovski, bio "besan" zbog učestalih napada ONA na snage bezbednosti i pretnje koju si ti napadi predstavljali za potpisivanje Ohridskog mirovnog sporazuma, zakazano za 13. avgust. Makedonski Savet odbrane je, zbog toga, održao sednicu na kojoj je, između ostalog, zaključeno da treba preduzeti "odlučnu akciju da se eliminišu terorističke snage koje predstavljaju pretnju snagama bezbednosti i građanima Makedonije".

Keskovski tvrdi da je predsednik Makedonije bio pod "velikim pritiskom javnosti" koja je smatrala da "nije u dovoljnoj meri koristio Armiju u borbi protiv ONA" te je zbog toga i zatražio da razgovara sa vojnim starešinama razmeštenim u području Ljubotena. O pojedinostima razgovora je u dokaznom postupku optužbe svedočio major Gardijske brigade Mitre Despotov koji je rekao da se uoči akcije u Ljubotenu dva puta sastao sa drugooptuženim Johanom Tarčulovskim. Iz svedočenja Keskovskog se moglo naslutiti da je svrha tih susreta bila da predsednik Trajkovski, preko mobilnog telefona optuženog Tarčulovskog, stupi u kontakt sa Despotovim.

Zbog zabrinutosti da će događaji u Ljubotenu ugroziti potpisivanje Ohridskog sporazuma, predsednik Makedonije je, tvrdi svedok, izdao naređenje i tadašnjem ministru policije Boškoskom da ode u područje Ljubotena i smiri makedonske građane koji su, kako je rekao, "provocirali konflikt na etničkim osnovama". Optužba tvrdi da je Boškoski po sopstvenom nahodnjenju otišao u tu oblast i posmatrao batinanje uhapšenih meštana Ljubotena.

Pred kraj današnjeg zasedanja je počelo unakrsno ispitivanje Keskovskog koje će biti nastavljeno sutra pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski