HomeOPTUŽBA: TRAJKOVSKI NIJE NAREDIO NAPAD NA LJUBOTEN
Optužba sugeriše da bivši makedonski predsednik Trajkovski nije naredio napad na Ljuboten jer nije želeo da "ugrozi potpisivanje Ohridskog sporazuma". Svedok odbrane Ljubeta Boškoskog, Zlatko Keskovski, izrazio saučešće porodici preminulog predsednika i ostao pri tvrdnji da je "lično čuo predsednikovo naređenje za napad"

Zlatko Keskovski, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogZlatko Keskovski, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Na kraju unakrsnog ispitivanja Zlatka Keskovskog, svedoka odbrane bivšeg ministra makedonske policije Ljubeta Boškoskog, tužiteljica je sugerisala da "predsednik Trajkovski nije naredio napad na Ljuboten 12. avgusta 2001. godine". Svedok je, po tužiteljici, dao takav iskaz zbog "prijateljstva i kumstva sa optuženim koji su ga naveli da svedoči pristrasno, u korist Boškoskog".

Tužiteljica Antoanet Isa/Antoinette Issa je svedoku predočila izjavu pomoćnika komandanta za bezbednost u Gardijskoj brigadi koji je tvrdio da je vojska 12. avgusta u jutranjim časovima i dalje čekala na naređenje za napad na Ljuboten. Keskovski, međutim, smatra da se radi o "licu koje priča o događajima o kojima je samo načuo a nije im prisustvovao".

Po svedoku, o događajima iz avgusta 2001. godine, bi trebalo razgovarati sa majorom Mitreom Despotovim, komandantom bataljona Gardijske brigade, koji je otvorio vatru na Ljuboten. Svedočeći na poziv optužbe u junu prošle godine, Despotov je potvrdio sugestiju odbrane da je makedonska Armija, po naređenju predsednika Trajkovskog, imala obavezu da upotrebi silu u zaštiti vojnih i policijskih jedinica od terorističkih napada. Nije, međutim, konkretno rekao da mu je naređenje za napad izdao predsednik.

Keskovski je, međutim, ostao pri iskazu iz glavnog ispitivanja da je Despotov "dobio naređenje od predsednika da preduzme aktivnosti u okviru njegove nadležnosti". "To je ono što sam lično čuo", rekao je Keskovski.

Tužiteljica je takođe sugerisala da je Johan Tarčulovski učestvovao u operaciji u Ljubotenu kao i da je predsednik Makedonije nastojao da olakša potpisivanje Ohridskog sporazuma između makedonskih snaga bezbednosti i Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca, zakazano za 13. avgust 2001. Trajkovski, primetila je tužiteljica, ne bi učinio ništa da ugrozi potpisivanje sporazuma. Ta tvrdnja je bila jedna od retkih sa kojom se Keskovski saglasio. Na pitanja tužiteljice je, inače, odgovarao leđima okrenut klupi za kojom su sedeli predstavnici optužbe.

Svedočenje Zlatka Keskovskog završeno je njegovim izrazima saučešća porodici bivšeg makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog koji je, kako je rekao, "mnogo spominjan ovih dana a juče mu je bila godišnjica smrti". Boris Trajkovski je poginuo pre 4 godine u avionskoj nesreći iznad Mostara. Keskovski je 2001. godine bio šef njegovog obezbeđenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski