HomeOGRANIČENA OVLAŠĆENJA MINISTRA POLICIJE
Ministar policije ne može da izdaje naređenja, tvrdi ekseprt odbrane Ljubeta Boškoskog. Ministar samo “stavlja potpis na naređenje” koje je u formi odluke uobličeno na Kolegijumu. Može li ministar samostalno da preduzme “određene mere kada su prekršeni javni red i mir”?

Slađana Taseva, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogSlađana Taseva, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

U nastavku unakrsnog ispitivanja Slađane Taseve, eksperta odbrane Ljubeta Boškoskog, tužilac je citirao niz zakonskih propisa kojima se regulišu prava i obaveze ministra unutrašnjih poslova Makedonije. Namera tužioca je da dokaže da je bivši ministar makedonske policije Ljube Boškoski propustio da istraži zločin u Ljubotenu od 12. avgusta 2001. godine i kazni počinioce.

Pošto je Taseva u ekspertskom izveštaju navela da “ministar može da preduzima samo one aktivnosti na koje ga Zakon ovlašćuje”, tužilac je citirao odredbu Zakona o unutrašnjim poslovima po kojoj “ministar ima ovlašćenje da preduzme određene aktivnosti kada su javni red i mir ugroženi”. Tužilac ukazuje da je Boškoski 2001. godine mogao da primeni to zakonsko ovlašćenje u slučaju Ljubotena.

Taseva je odgovorila da se “sve odluke donose na nivou Ministarstva i da ne može da spekuliše o tome šta je ministar mogao a šta nije mogao da uradi”. Budući da je tužilac insistirao na konkretnom odgovoru, Taseva je ukazala da “nije bila direktan učesnik u događajima”. Tužilac je primetio da nije učestvovala ni u krivičnoj proceduri, sastavljanju Zakona o amnestiji ili uključivanju rezervista u aktivnosti policije ali je tim pitanjima ipak posvetila dobar deo svog izveštaja.

Nastojeći da ukaže na “izvesne kontradiktornosti” u ekspertskom izveštaju, tužilac je uporedio paragraf o ovlašćenjima ministra sa onim o ovlašćenjima šefa države. Ako je predsedniku dozvoljeno sve što nije zabranjeno zakonom, zašto onda isti princip ne važi i za ministra, upitao je tužilac. U tom slučaju bi ministar, smatra tužilac, “mogao da izdaje naređenja ovlašćenim službenim licima”.

Taseva je rekla da su njeni stavovi u vezi sa ovlašćenjima državnih funkcionera “postojani” i da je “tačno i precizno” prenela ono što piše u zakonima. Ekspert odbrane takođe tvrdi da ministar ne može da izdaje naređenja zato što “to nije njegova obaveza i izlazi iz okvira njegovih nadležnosti”. Mada, kako sama priznaje, nije analizirala rad pojedinih delova Ministarstva unutrašnjih poslova, Taseva smatra da “ministar samo stavlja potpis na naređenje” koje je prethodno uobličeno u odluci Kolegijuma.

Svedočenje profesora Taseve biće završeno popodne, dodatnim ispitivanjem od strane braniteljice Ljubeta Boškoskog, optuženog za nezakonit napad na Ljuboten u leto 2001. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski