HomeGDE JE ZAPOSLEN MINISTAR
Ministar makedonske policije je zaposlen u Vladi kojoj odgovora za rad Ministarstva, ukazuje Slađana Taseva, veštak odbrane Ljubeta Boškoskog. Tvrdi da ministar ima samo političku odgovornost koja za propuste u radu povlači razrešenje a ne disciplinske mere. Da li je predsednik Makedonije kršio zakon?

Slađana Taseva, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogSlađana Taseva, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Slađana Taseva, direktor Policijske akademije u Skoplju je na zahtev odbrane Ljubeta Boškoskog sastavila ekspertski izveštaj o položaju Ministarstva unutrašnjih poslova u pravnom sistemu Makedonije i ulozi ministra u različitim policijskim radnjama. U izveštaju se takođe analizira podela rada u ministarstvu, položaj zaposlenih, koncept ovlašćenog službenog lica, funkcionisanje lanca komandovanja, rad posebnih Komisija i Zakon o amnestiji.

Glavno ispitivanje eksperta, odbrana je počela pitanjima o nadležnostima predsednika Makedonije koji je do juna 2001. godine, kao vrhovni komandant oružanih snaga, bio nadležan da izdaje naredbe kako vojnim tako i policijskim strukturama. Izmenama Zakona o odbrani, promenjena je i nadležnost predsednika u odnosu na policijske snage. Tadašnjih predsednik Boris Trajkovski je, međutim, ukazala je svedokinja, nastavio da se ponaša po odredbama starog zakona koji mu je davao ovlašćenja u odnosu na celokupne snage bezbednosti Makedonije.

Poput prethodnih svedoka odbrane, Taseva je rekla da ministar policije nije zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, već u Vladi kojoj je odgovoran po principu “političke odgovornosti”. Protiv njega se ne može pokrenuti disciplinski postupak, već samo procedura razrešenja ako njegovo ministarstvo ne obavlja zadatke kako je predviđeno.

Mada nije zaposlen u Ministarstvu, ministar policije, po tvrdnjama svedokinje, ipak ima status ovlašćenog službenog lica. To, međutim, ne znači da može da obavlja sve dužnosti ovlašćenih službenih lica. Da bi objasnila položaj ministra, svedokinja je navela sopstveni primer. Kao direktor Policijske akademije, ona ima status ovlašćenog službenog lica, ali ne može da “reguliše saobraćaj ili legitimiše građane”. Tim poslovima se, ukazala je svedokinja, bave pripadnici Odeljenja i Sektora unutrašnjih poslova. Isti organi su, rekla je Taseva, bili dužni da podnose krivične prijave protiv počinilaca krivičnih dela.

Ekspert Ljubeta Boškoskog, optuženog za nezakonit napad na Ljuboten u leto 2001. godine, će svedočenje nastaviti sutra posle podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 354

SERGE BRAMMERTZ: Novi glavni tužilac - stari prioriteti
"NEPOUZDANI DOKAZI": Branioci "Srebreničke sedmorke" traže oslobađajuće presude
HERCEG BOSNA: Dovoljno dokaza o udruženom zločinačkom poduhvatu