HomeMORALNE DUŽNOSTI MINISTRA POLICIJE
U unakrsnom ispitivanju Vesne Dorevske, tužiteljica sugeriše da ministar Boškoski “nije samo sedeo u svom kabinetu i gledao televizijski program” već je išao i na teren gde su se odvijale borbe između policije i Oslobodilačke nacionale armije makedonskih Albanaca. Svedokinja tvrdi da je “ministar bio na terenu da pruži moralnu podršku policajcima”

Vesna Dorevska, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogVesna Dorevska, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Da bi utvrdio šta se dogodilo u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine, bivši ministar makedonske policije Ljube Boškoski je, po tvrdnjama odbrane, osnovao istražnu Komisiju na čijem je čelu bio direktor Javne bezbednosti Goran Mitevski. Rad te komisije, tvrdi optužba, nije bio "transparentan" a njen jedini zaključak je bio da su neki od učesnika operacije u Ljubotenu “neznatno prekoračili svoja ovlašćenja”.

U unakrsnom ispitivanju Vesne Dorevske, tadašnjeg rukovodioca sektora za pravna i kadrovska pitanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tužiteljica je sugerisala da je direktor Javne bezbednosti imao pravo da podnese krivične prijave.

Svedokinja je najpre tvrdila da direktor Javne bezbednosti “nikada nije podnosio krivične prijave”. Kada joj je tužiteljica predočila dokumente u kojima se vidi da su prijave podnete protiv pripadnika Oslobodilačke nacionalne Armije makedonskih Albanaca, Dorevska je korigovala svoj iskaz i rekla da je “bilo moguće da direktor podnese krivične prijave ali samo u posebnim slučajevima”. Nije, međutim, precizirala koji su to slučajevi, pošto, kako tvrdi, “podnošenje krivičnih prijava nije povezano sa sektorom za pravna i kadrovska pitanja” kojim je ona rukovodila.

Tužiteljica je takođe sugerisala da “ministar policije nije samo sedeo u kabinetu i gledao TV program” već je išao i na teren gde su se odvijale borbe između snaga bezbednosti i Oslobodilačke nacionale armije makedonskih Albanaca. Svedokinja je rekla da “veruje da ministar nije učestvovao u policijskim operacijama” i da je na teren odlazio kako bi “pružio moralnu podršku policajcima koji učestvuju u akcijama”.

Svedočenje Vesne Dorevske biće završeno sutra a na klupi za svedoke će je zameniti veštak odbrane za policijska pitanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 354

SERGE BRAMMERTZ: Novi glavni tužilac - stari prioriteti
"NEPOUZDANI DOKAZI": Branioci "Srebreničke sedmorke" traže oslobađajuće presude
HERCEG BOSNA: Dovoljno dokaza o udruženom zločinačkom poduhvatu