Home"VRŠENJE DUŽNOSTI" U LJUBOTENU
Inspektor Petre Stojanovski negira da je učestvovao u pripremama za operaciju u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine. Policajci koji su izveli napad na to makedonsko selo su "vršili svoju dužnost", smatra Stojanovski

Petre Stojanovski, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogPetre Stojanovski, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Na kraju unakrsnog ispitivanja, tužilac je policijskog inspektora Petrea Stojanovskog optužio da je pokušao da "prikrije svoje učešće u pripremama za operaciju makedonskih snaga bezbednosti u Ljubotenu", 12. avgusta 2001. godine. Stojanovski, koji je u leto 2001. bio pomoćnik rukovodioca Sektora unutrašnjih poslova u Skoplju, svedoči u odbranu bivšeg ministra makedonske policije Ljubeta Boškoskog.

Tužilac tvrdi da je Stojanovski komandiru policijske stanice u Čairu naložio da izda oružje, uniforme i obezbedi prevoz za aktivne i rezervne policajce koji su, predvođeni Johanom Tarčulovskim, preduzeli napad na Ljuboten. Takođe tvrdi da je svedok prisustvovao premlaćivanju makedonskih Albanaca iz Ljubotena u policijskoj stanici kao i da nije preduzeo mere da istraži zločine koji su se dogodili 12. avgusta. Stojanovski je na svaku tvrdnju tužioca odgovarao da je "potpuno netačna".

Navodi organizacije Hjumn Rajts Voč/Human Rights Watch (HRW) da su pripadnici makedonske policije počinili zločine u Ljubotenu su, po svedoku, "uvredljivi". Stojanovski je, kako kaže, "ubeđen da su njegove kolege izvršile zadatke profesionalno, da su proverili informacije HRW i utvrdili da su neosnovane".

Na pitanje tužioca da li policajce koji su učestvovali u akciji u Ljubotenu smatra "herojima i patriotama", Stojanovski je odgovorio da su oni "vršili dužnost uspostavljanja suvereniteta koji je bio ugrožen napadima terorista". Sedam makedonskih Albanaca koji su ubijeni u Ljubotenu su, po svedoku, "bili svesni da napad na policiju i uzimanje oružja nosi određene rizike". "Kad neko uđe u borbu, mora da bude očekuje posledice", zaključio je Stojanovski.

Petodnevno svedočenje inspektora Stojanovskog trebalo bi da bude završeno sutra pre podne, nakon dodatnog ispitivanja svedoka od strane braniteljice Boškoskog.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 353

POSEBNE OKOLNOSTI: Kad svjedok neće sudu, onda će sud svjedoku
UKLANJANJE TRAGOVA: Transport leševa pod pratnjom službenog lica
ŠEŠELJ ILI TUĐMAN: Ko je uzbunio i pobunio Srbe u Hrvatskoj?