HomeMINISTAR POLICIJE BEZ "POLICIJSKIH OVLAŠĆENJA"
Vesna Dorevska, svedokinja odbrane bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ljubeta Boškoskog, tvrdi da "ministar policije nema policijska ovlašćenja". Njegova pozicija je mnogo bliža menadžerskoj – on je "izabrani i postavljeni funkcioner a ne operativno lice", ukazuje svedokinja

Vesna Dorevska, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogVesna Dorevska, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Poput prethodnih svedoka odbrane Ljubeta Boškoskog i Vesna Dorevska tvrdi da je ministar unutrašnjih poslova “izabrani i postavljeni funkcioner a ne operativno lice”. Dorevska je 2001. godine obavljala dužnost pomoćnice ministra za pravne i kadrovske poslove. Na poziv odbrane svedoči o organizaciji i nadležnostima Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu u vreme zločina u Ljubotenu bio Boškoski.

Braniteljica je u glavnom ispitivanju predočila pravnu regulativu koja je 2001. godine bila na snazi u Makedoniji. Pozivajući se na niz pravnih akata, među kojima su Zakon o unutrašnjim poslovima, Pravilnik o organizaciji i radu ministarstva i Zakon o organizaciji državne uprave, braniteljica je nastojala da dokaže da ministar Boškoski nije imao ovlašćenja i nadležnosti po kojima je, kako se navodi u optužnici, bio dužan da istraži zločin u Ljubotenu i kazni počinioce.

Dorevska je potvrdila da ministar unutrašnjih poslova "uopšte nije imao policijska ovlašćenja" pobrojana u Pravilniku za vršenje poslova u MUP. Mada je po Zakonu imao status ovlašćenog službenog lica, ministar nije mogao da legitimiše, privodi, zadržava u pritvoru ili pretresa lica. Njegova funkcija je, objasnila je svedokinja, bila bliska "menadžerskoj". Mogao je da izdaje naređenja ali samo kada je na to "ovlašćen zakonom", rekla je Dorevska.

Budući da su svedoci optužbe tvrdili da su pripadnici jedinice za specijalne zadatke "Tigrovi" bili pod komandom ministra Boškoskog, braniteljica je svedokinji predočila Pravilnik o izmeni Pravilnika o organizaciji i radu MUP. U tom dokumentu iz avgusta 2001. godine, se navodi da su "Tigrovi" odvojeni od ministra pod čijom su komandom bili do tada i "vezani su za Odeljenje za policiju pri Birou za javnu bezbednost", kao posebna organizaciona jedinica.

Glavno ispitivanje Vesne Dorevske biće nastavljeno i sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 353

POSEBNE OKOLNOSTI: Kad svjedok neće sudu, onda će sud svjedoku
UKLANJANJE TRAGOVA: Transport leševa pod pratnjom službenog lica
ŠEŠELJ ILI TUĐMAN: Ko je uzbunio i pobunio Srbe u Hrvatskoj?