HomeNEPOTVRĐENE INFORMACIJE IZ MEDIJA
Svedok odbrane Ljubeta Boškoskog tvrdi da je policija proverila informacije iz medija po kojima su u Ljubotenu ubijeni civili a meštani sela bili podvrgnuti policijskoj torturi. Tvrdi da niko nije potvrdio te informacije a meštani se nisu žalili na ponašanje policije

Petre Stojanovski, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogPetre Stojanovski, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Policija je proverila informacije po kojima su u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine ubijeni civili a meštani sela zlostavljani na kontrolnim punktovima i u policijskim stanicama. Niko, međutim, nije potvrdio da su se te stvari zaista dogodile, tvrdi Petre Stojanovski, inspektor makedonske policije i bivši zamenik rukovodioca u sektoru unutrašnjih poslova Skoplje.

Svedočeći u odbranu bivšeg ministra policije Ljubeta Boškoskog, Stojanovski je rekao da je o informacijama koje su se pojavile u medijima lično razgovarao sa komandirom policijske stanice u Čairu. Niti je komandir potvrdio da su meštani zlostavljani niti su se na ponašanje policije žalili makedonski Albanci iz Ljubotena, rekao je Stojanovski.

U odgovorima na pitanje branioca Johana Tarčulovskog koji se zajedno sa Boškoskim tereti za nezakonit napad na Ljuboten, svedok je potvrdio da je uhapšenim meštanima sela urađen test na prisustvo barutnih čestica i da su rezultati bili pozitivni. Takođe je rekao da je tokom operacije makedonskih snaga bezbednosti, zaplenjeno oružje od pripadnika Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) u Ljubotenu. Teza odbrane Tarčulovskog je, po rečima njegovog branioca, da je Ljuboten korišćen za “skrivanje oružja i logistiku ONA”.

Tužilac je unakrsno ispitivanje svedoka započeo pitanjem da li je u srodstvu sa optuženim Ljubetom Boškoskim. Pošto je svedok odgovorio negativno, tužilac je pokušao da utvrdi da li je Stojanovski izdavao samo pisana naređenja ili je to nekad činio i telefonskim putem. Svedok je odgovorio da “nije uobičajeno da kriminalistička policija naređuje”. Njeni pripadnici su, rekao je, pod pravnom obavezom da izvršavaju svoje zadatke.

Unakrsno ispitivanje inspektora Petrea Stojanovskog biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 353

POSEBNE OKOLNOSTI: Kad svjedok neće sudu, onda će sud svjedoku
UKLANJANJE TRAGOVA: Transport leševa pod pratnjom službenog lica
ŠEŠELJ ILI TUĐMAN: Ko je uzbunio i pobunio Srbe u Hrvatskoj?