HomeMRAK SPREČIO UVIĐAJ
Mada je obavešten da u Ljubotenu ima mrtvih, istražni sudija ipak nije izašao na lice mesta, jer su ga u vršenju uviđaja, po svedočenju Petrea Stojanovskog, sprečile loša bezbednosna situacija i mrak

Petre Stojanovski, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogPetre Stojanovski, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Inspektor Petre Stojanovski, svedok odbrane Ljubeta Boškoskog, je 12. avgusta 2001. godine bio u stalnom kontaktu sa policijskom stanicom u Čairu u koju su, nakon akcije makedonskih snaga bezbednosti, privedeni meštani Ljubotena. Stojanovski je u to vreme bio pomoćnik rukovodioca odeljenja za unutrašnje poslove u Skoplju i osoba zadužena za kontakt sa pripadnicima Komisije Ljubeta Boškoskog koja je istraživala događaje u Ljubotenu.

Za razliku od žrtava i svedoka tužilaštva koje su tvrdili da je policija privela civile, Stojanovski je rekao da su, po informacijama koje je imao, u Čair dovedeni "teroristi", učesnici u borbenim dejstvima koji su odbacili oružje i uniformu i pokušali da sa civilnim stanovništvom napuste Ljuboten.

Kolege iz policijskih stanica u Čairu i Mirkovcima su Stojanovskom takođe rekli da u Ljubotenu ima mrtvih ali da zbog borbi "niko ne može da priđe selu". Istražni sudija je, rekao je Stojanovski, iz bezbednosnih razloga, odlučio da ne izvrši istragu na licu mesta a njegova odluka je, tvrdi svedok, "neprikosnovena"i policija ni na koji način nije mogla da utiče na nju. Teza odbrane je, inače, da je istraga zločina u Ljubotenu bila u rukama pravosudnih organa a ne policije.

Stojanovski je ukazao da su istražni organi bili onemogućeni da izađu na lice mesta iz još jednog razloga. Naime, dok su 13. avgusta 2001. godine čekali da se bezbednosna situacija u selu donekle poboljša, pao je mrak tako da, pojasnio je, "više nisu imali uslova za uviđaj".

Pošto je Stojanovski u jednom delu svedočenja govorio o načinu rada Ministarstva unutrašnjih poslova, braniteljica Ljubeta Boškoskog ga je upitala da li je policija pravila bilo kakvu razliku između građana albanske i makedonske nacionalnosti. Stojanovski je odgovorio da za policiju nije bilo etničkih ograničenja jer ih na to obavezuje "ne samo zakon već i poreski obveznici koji su svih nacionalnosti a ne samo makedonske".

Glavno ispitivanje Stojanovskog biće završeno u ponedeljak pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 353

POSEBNE OKOLNOSTI: Kad svjedok neće sudu, onda će sud svjedoku
UKLANJANJE TRAGOVA: Transport leševa pod pratnjom službenog lica
ŠEŠELJ ILI TUĐMAN: Ko je uzbunio i pobunio Srbe u Hrvatskoj?