HomeKAKO JE SLUČAJ LJUBOTEN “ZAVRŠIO U FIOCI”
Igno Stojkov, svedok odbrane Ljubeta Boškoskog, smatra da je posao u vezi sa Ljubotenom “ostao nedovršen” zato što članovi Radne grupe za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima u Makedoniji nisu uspeli da stupe u kontakt sa meštanima tog sela koji su odbijali kontakte sa policijom. Tužilac smatra da “zločin mora da bude istražen čak i ako se žrtve plaše da ga prijave policiji”

Igno Stojkov, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogIgno Stojkov, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Ubrzo nakon što je Radna grupa zadužena za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima u Makedoniji obišla policijske stanice u Skoplju, slučaj Ljuboten je “završio u fioci”. Igno Stojkov, svedok odbrane Ljubeta Boškoskog, smatra da je razlog tome bio što članovi Radne grupe kojoj je i sam pripadao nisu uspeli da stupe u kontakt sa oštećenim meštanima Ljubotena.

Svedočenjem Stojkova, odbrana Ljubeta Boškoskog nastoji da dokaže da je ministar makedonske policije Ljube Boškoski preduzeo sve neohodne mere da istraži zločine u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine i kazni počinioce. Albanski meštani Ljubotena su, međutim, tvrdi on, odbijali da razgovaraju sa policijom, nisu dozvolili istražnom sudiji i javnom tužiocu da uđu u selo i nisu prijavili bilo kakve zločine ili nanetu štetu.

Stojkov je rekao da je pokušao da stupi u kontakt sa “prijateljima u Ljubotenu” ali su se oni, kako kaže, “plašili i nisu mogli da mu pomognu”. Pošto su u februaru 2003. godine dobili nalog da se vrate na prethodne zadatke, članovi radne grupe su, po Stojkovu, posao “u vezi sa slučajem Ljuboten ostavili nedovršenim”.

Odbrana je Stojkovu pokazala niz dokumenata iz policijskih stanica u Mirkovcima i Čairu u koje su 12. avgusta 2001. godine privedeni meštani Ljubotena. U službenim beleškama se opisuju događaji pre i posle napada na Ljuboten, između ostalih i napad meštana Radišana na njihove susede iz Ljubotena, ispred policijske stanice u Čairu. Zbog toga su, smatra Stojkov, albanski civili iz Ljubotena privedeni, kako bi ih policija zaštitila od napada. Pošto je i sam bio svedok napada ispred stanice u Čairu, Stojkov je napomenuo da niko od kolega nije primenio silu što je, kako kaže, bilo dozvoljeno samo ako je bilo “apsolutno neophodno”.

Tužilac je na samom početku unakrsnog ispitivanja svedoka upitao da li je policija imala obavezu da istraži zločin koji je “opšte poznat” a žrtve se plaše da ga prijave. Stojkov je odgovorio da bi “sigurno našli način da taj zločin istraže da je zaista počinjen”. Unakrsno ispitivanje pripadnika makedonske policije biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 352

POLUVREME: Završen dokazni postupak optužbe na suđenju za Srebrenicu i Žepu
REČI KOJE ODAJU: Kako su govorili bivši čelnici Herceg Bosne
BEZVREDNE TVRDNJE: Sudije zabrinute načinom odbrane Vojislava Šešelja