HomeŽRTVE NISU PRIJAVILE ZLOČINE
Svedok odbrane Igno Stojkov tvrdi da je Radna grupa za prikupljanje dokaza o zločinima u Makedoniji ispitala "slučaj Ljuboten" iako meštani tog sela nisu podneli krivične prijave na ponašanje policije

Igno Stojkov, svjedok odbrane Ljubeta BoškoskogIgno Stojkov, svjedok odbrane Ljubeta Boškoskog

Branioci Ljubeta Boškoskog su tokom dokaznog postupka tužilaštva ukazivali da žrtve zločina u Ljubotenu nisu prijavili zlostavljanje kojem su, kako su navodili, bili izloženi u nekoliko policijskih stanica u Skoplju. Po odbrani, u stanice su privedeni naoružani pripadnici Oslobodilačke nacionalne Armije (ONA) makedonskih Albanaca a ne civili, kako tvrdi tužilaštvo.

Igno Stojkov, svedok odbrane bivšeg ministra makedonske policije, je potvrdio da nije dobio prijave oštećenih iz Ljubotena. On je od septembra 2001. do početka 2003. godine učestvovao u radu grupe koja je "prikupljala dokaze o zločinima" počinjenim na teritoriji Makedonije tokom konflikta snaga bezbednosti sa pripadnicima ONA.

Mada se meštani Ljubotena nisu zvanično žalili na ponašanje policije u tom selu, Stojkov je ipak dobio zadatak da ispita "slučaj Ljuboten". Postupio je po uobičajenoj proceduri koja je podrazumevala razgovor sa policajcima u lokalnim stanicama policije.

Pošto je "imao informacije" da su 12. avgusta 2001. godine u stanice u Čairu i Mirkovcima "dovedeni neki ljudi", Stojkov je napre posetio te dve lokacije. Komandiri stanica su mu rekli da su privedeni ljudi sa "oružjem i municijom" i pokazali su mu dokumentaciju o privedenima. U dokumentima su zabeležena imena privedenih osoba, spisak konfiskovanog oružja, podaci o urađenom testu na prisustvo barutnih čestica i pruženoj medicinskoj pomoći.

Stojkov je, kako je rekao, prikupljao ove podatke kako bi eventualno stupio u kontakt sa licima čija se imena navode u dokumentima. Namera mu je, tvrdi, bila da utvrdi da li su ta lica bila oštećena ili ne.

Glavno ispitivanje Stojkova biće nastavljeno i sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 352

POLUVREME: Završen dokazni postupak optužbe na suđenju za Srebrenicu i Žepu
REČI KOJE ODAJU: Kako su govorili bivši čelnici Herceg Bosne
BEZVREDNE TVRDNJE: Sudije zabrinute načinom odbrane Vojislava Šešelja